Jaksaminen

Yrittäjän raskas kokemus opetti: Keskity täysillä yhteen

Yrittäjän raskas kokemus opetti: Keskity täysillä yhteen

Ville Stenroos väsyi kolmen yrityksen johtajana. Oli valittava niistä yksi.

|

Yhden yrityksen johtamisessa on jo tekemistä, mutta entä kolmen? Pienvarastoja vuokraavan Cityvaraston toimitusjohtaja ja perustajaosakas Ville Stenroos tietää, millaista se on. Hän ei suosittele muita kokeilemaan.
Stenroos eli yrittäjäuransa hankalinta vaihetta vuoden 2005 jälkeen. Hän toimi yhtä aikaan kolmen perustamansa, kasvavan yrityksen toimitusjohtajana. Cityvarasto kasvoi tuona aikana keskimäärin yli 50 prosenttia vuodessa viisi vuotta peräkkäin.

– Tein koko ajan isompia päätöksiä vajaammalla informaatiolla, koska aikaa oli vähän ja hommia hirveästi, Stenroos kertoo.

– Kaikki asiat kannattaisi yrittää hoitaa huolellisesti ja niin hyvin kuin osaa. Silloin se ei ollut mahdollista ja se oli raskasta.

Stenroos oli perustanut työnvuokrausyrityksen vuonna 1995 ja rakennusliikkeen kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 1999 vuorossa oli Cityvarasto Matti Heiskasen kanssa.

– Elämä kolmen eri alan yrityksen toimitusjohtajana oli pelkkää työtä, eikä palautumiseen ollut vapaapäivien muodossa aikaa edes viikonloppuna, lomista puhumattakaan.

Työpäivästä palautumisella on kuitenkin iso merkitys yrittäjän jaksamiselle.

Ratkaiseva päätös syntyi vuonna 2010. Kokemus opetti Stenroosin keskittymään yhteen asiaan kerralla. Hän myi kaksi muuta yhtiötään.

– Tein päätöksen, että keskityn varastoliiketoimintaan ja haluan, että Cityvarastosta tulee Suomen paras yhtiö pienvarastoalalla. Cityvarastosta tuli myös Suomen suurin, mutta se meni niin päin.

– Kilpailu kiristyy koko ajan. Kuluttajat ratkaisevat loppupeleissä voittajat ja häviäjät. Kun palvelun virittää parhaaksi mahdolliseksi, on paremmat mahdollisuudet menestyä kilpailussa.

Ensimmäinen oppi

Ensimmäisen yrittäjäkokemuksensa Stenroos sai 15-vuotiaana ilmaisjakelulehtien jakajana. Hän halusi jaettavaksi myös toisen piirin, mutta yrityksestä tyrmättiin se mahdottomana.

– Minulle sanottiin, ettei kukaan voi jakaa enempää kuin yhden piirin, että se on mitoitettu niin.

Stenroos onnistui kuitenkin saamaan haluamansa. Koska hän ei ehtinyt jakaa kaikkea itse, hän pestasi nuorempia poikia töihin.

– En muutakaan osannut, joten maksoin heille käteisellä omasta palkasta. Sivukulujen jälkeen jäin keikassa tappiolle.

Myöhempinä vuosina hankalia paikkoja olivat Stenroosin mukaan esimerkiksi, kun kaikki asiakkaat eivät pystyneet maksamaan laskujaan. Rahoja piti periä oikeusteitse. Ikävästi kävi myös Cityvaraston ensimmäisen vuokratilan kanssa, kun vuokranantaja irtisanoi sopimuksen.

Stenroos kehottaa kohtaamaan ongelman heti, kun sellainen ilmenee. Silloin yleensä pääsee vähemmällä.

– Ongelma kannattaa ottaa ratkaistavaksi mieluummin mahdollisimman pienenä, eikä odottaa, että se kasvaa ja muuttuu vaikeammaksi.

Epäonnistuminen ei ole pelkästään huono asia. Stenroosin mielestä siitä oppii enemmän kuin onnistumisesta.

– Epäonnistumisen muistaa paljon paremmin kuin onnistumisen. Kannattaa silti yrittää oppia myös onnistumisista.

Virheiden tekemisestä on puhunut Y-Studiolle myös bisnesenkeli Riku Asikainen. Hänestä mokia ei pidä pelätä.

Lyhytjänteisyys vaivaa

Stenroosin johtamalla Cityvarastolla on 31 pienvarastotoimipistettä eri puolilla maata ja noin 31 prosentin markkinaosuus. Yritys teki viime tilikaudella liikevaihtoa yli viisi miljoonaa euroa. Cityvarastolla on yli 300 osakkeenomistajaa ja sen osake on listattu Privanetiin.

Stenroosia kysytään moneen mukaan sijoittajaksi. Useimmiten hän kieltäytyy. Taustalla ovat opit liian monessa mukana olemisesta. Äskettäin Cityvarasto tosin lähti vähemmistöosakkaaksi Pakuovelle.comiin.

– Ajattelen, että sen pitää tukea voimakkaasti nykyistä tekemistä tai siihen ei kannata lähteä messiin.

Stenroos peräänkuuluttaa historiaa ja näyttöä. Häntä ei vakuuteta puheilla, että ”tämä yritys ei ole toistaiseksi juuri mitään mutta tästä tulee suurta”.

Hän nostaa esiin myös yrittäjien motiivit. Stenroosin mielestä näyttämisen tarve ei yleensä ole paras motiivi.

– Juttuihin pitäisi lähteä mukaan liiketoiminnan kautta. On seksikästä laittaa pystyyn ravintola NHL-jätkien kanssa, mutta onko se kannattavaa? Se on eri asia.

Stenroos pitää yrittäjien suurimpana puutteena lyhytjänteisyyttä. Asioihin lähdetään innolla mukaan, mutta kohta jo vaihdetaan seuraavaan.

– Monesti into hiipuu ennen kuin yrityksestä tulee mitään. Kun lehmä on kasvanut, se pitäisi vielä lypsää. Lypsävää lehmää ei kannattaisi tappaa.

Stenroos näkee yrittäjyyden pitkän matkan juoksuna. Hän pitää ahkeruutta, pitkäjänteisyyttä ja analyyttisyyttä menestyksekkään yrittäjyyden kulmakivinä. Hän muistuttaa, ettei ole helppoa bisnestä.

– Olemme ostaneet kuusi firmaa. Alalla on hyviä ja huonoja yrityksiä. Joku kehittyy ja toinen taantuu. Se on aika paljon tekemisestä kiinni.