Jaksaminen

Stressi vaanii yrittäjiä – osaatko sanoa ei?

Stressi vaanii yrittäjiä – osaatko sanoa ei?

Yrittäjä välttää sanomasta, ettei jaksa. Kaksi yksinyrittäjää kertoo, miten he selviävät stressistä.

|

Stressi ja uupumus uhkaavat yrittäjiä. Etenkin innokkailla kasvuyrittäjillä ja nuorilla yrittäjillä on kuormittumisen ja loppuunpalamisen riski, osoittavat työeläkeyhtiö Elon viime vuosina tekemät Yrittäjämittari-tutkimukset.
– Ylikuormittuminen työssä on ensisijaisesti tunnollisten ja kunnollisten ihmisten tauti, sanoo oululainen työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja Sari Ridell.

Työuupumus on tavallinen aihe, josta Ridell keskustelee yrityksensä Sydänlanka Oy:n asiakkaiden kanssa. Hänellä on asiasta myös omakohtaista kokemusta.

Viime syksynä Ridell tunnisti tutut merkit.

– Huomasin, että omat rajat alkoivat vuotaa. Aloin sanoa asiakkaille ”kyllä” sellaisiin kohtiin, kun olisi pitänyt sanoa ”ei nyt”. Annoin asiakkaille esimerkiksi ruokatuntejani.

Ridell oppi rajansa jo vuosia sitten, kun hän uupui kutsumustyöksi kokemassaan tehtävässä kolmannella sektorilla. Työasiat alkoivat olla mielessä koko ajan ja valvottivat öisin. Olo oli ärtynyt, Ridell väsyi helposti ja muisti pätki. Uupuneena muutoin mukava työ alkoi tuntua hankalalta ja tylsältä.

Kokemus opetti Ridellille, että hän tarvitsee selvät rajat työlle ja vapaa-ajalle. Tämän tajuaminen on ollut avuksi myös myöhemmin yksinyrittäjänä.

– En halua miettiä koko ajan työasioita enkä varsinkaan olla koko ajan asiakkaideni käytettävissä.

Ridellin mielestä merkittävältä tuntuva työ auttaa jaksamaan myös tylsinä aikoina, mutta se on samalla sudenkuoppa, johon moni yksinyrittäjäkin putoaa.

– Ihmiset lähtevät yksinyrittäjiksi, koska heillä on joku kutsumus ja he haluava tehdä jotain omalla osaamisellaan. Työn kokee niin merkittäväksi ja tärkeäksi, etteivät hälytyskellot välttämättä soi kovin äkkiä.

Kiire uuvuttaa

Joitakin pieni kiire potkii eteenpäin, toiset taas ahdistuvat siitä heti. Pieni kiire arjessa ei haittaa Kokkolassa Kultaseppäverstas Nissiä pyörittävää Laura Nissiä. Lähestyvät deadlinet pikemminkin pitävät kultasepän tehokkaana.

Nissi kokee silti ajoittain stressiä aikatauluista. Alalla on selvästi kiireisempää kesä- ja joulusesonkien aikaan.

– Tiettyinä aikoina työ aiheuttaa stressiä, kun miettii, ehdinkö tehdä kaiken. Usein aika positiivinen fiilis kuitenkin säilyy ja ajattelen, että kyllä tämä tästä, Nissi kertoo.

– Normaalisti en ole viikonloppuna töissä, mutta joskus tuntuu, ettei viisi päivää oikein riitä, ettei saa rauhaa, ellei tee pidempää päivää tai mene lauantaina töihin.

Nissi huomaa kuormittumisensa yleensä siitä, että asiakkaiden kanssa toimiminen alkaa tuntua raskaalta. Tätä saattaa tapahtua joulusesongin viimeisinä hetkinä.

Sari Ridell on opetellut sanomaan ei, kun kalenteri alkaa täyttyä liikaa.

– Mietimme aika monien terapia- ja työnohjausasiakkaideni kanssa, milloin on lupa sanoa ei. Moni ajattelee, että jos nyt esimerkiksi yrittäjänä sanon ei, en enää saa uusia asiakkaita. Eihän se niin mene.

Stressaavaa tilannetta ei helpota se, jos miettii jatkuvasti kauhuissaan, miten selviää töistään.

– Jos huomaa alkavansa kuormittua, tärkeintä on pysähtyä ja hoksata, ettei ole tiellä, jolla haluaa jatkaa. Pitäisi myös uskaltaa puhua jonkun kanssa. Näen työssäni paljon häpeillen ja nolona tulevia ihmisiä, jotka etteivät meinaa uskaltaa kertoa, etteivät he jaksa työssään. Se näkyy heistä kilometrien päähän mutta ihminen ajattelee, ettei se näy.

Loma nollaa ajatukset

Ridell tarvitsee iltaisin ja viikonloppuisin omaa rauhaa eikä juuri vietä aikaa muiden kuin miehensä kanssa.

– Olen introvertti, joka tekee ekstrovertin töitä. Olen koko ajan ihmisten kanssa ja aidosti läsnä hetkessä. Se on tietoinen valinta, mutta liika on liikaa. Kun asiakaskohtaamisia on viikossa liian monta, takki tyhjenee.

Laura Nissin mielestä stressiä voi pyrkiä estämään tai vähentämään mielekkäällä harrastuksella. Hän irtautuu työasioista harrastamalla liikuntaa muun muassa kuntosalilla.

Nissin mielestä ei voi toitottaa liikaa, miten tärkeää yrittäjän on pitää huolta itsestään. Hän on oppinut lähes seitsemän yrittäjävuotensa aikana, että esimerkiksi lomaa kannattaa pitää. Se nollaa ajatuksia.

– Yrittäjyyden alkuvuosina en pitänyt lomaa, koska ajattelin etten uskalla ja tarvitse. Mutta jos yrittäjän oma jaksaminen loppuu, siihen loppuu myös yrittäjyys.