Jaksaminen

Pitääkö olla huolissaan työkuormasta?

Pitääkö olla huolissaan työkuormasta?

Työkuormasta on turha tuntea huonoa omaatuntoa, kun työn imu on positiivista.

|

Yrittäjän ylivoimaisesti tärkein pääoma on oma pää ja sen on oltava kunnossa.
Yrittäjät tekevät tunnetusti pitkää päivää ja osa syyllistää itse itseään pitkistä päivistä. Taustalla on myös pelko työuupumuksesta, joka voi johtaa pahimmillaan yrityksen alasajoon. Työeläkeyhtiö Elon johtava asiantuntija Kari-Pekka Martimo tunnistaa ongelman olemassaolon. Hän haluaa kuitenkin tarkastella yrittäjien hyvinvointia ensin positiivisuuden kautta.

– On vaarallista puhua vain negatiivisista asioista. Yksi keskeisimpiä jaksamiseen liittyviä asioita on se, kuinka merkitykselliseksi yrittäjä kokee oman työnsä ja kuinka usein hän kokee onnistumisen tunteita, Martimo sanoo.

Elon toissa vuonna teettämän yrittäjäbarometrin tuloksista selviää, että lähes 60 prosenttia vastaajista kokee työnsä merkitykselliseksi. Kun mukaan lasketaan ”jokseenkin samaa mieltä” vastanneet, tulos nousee 95 prosenttiin. Onnistumisia kokee lähes yhtä moni.

Martimo puhuu positiivisen työn imusta. Se on energisoiva ja positiivinen tunne.

– Positiivisen työn imusta voi nauttia niin paljon kuin pystyy. Työnarkomania ja uupumus ovat kuitenkin aivan eri asia. Niitä hiljaisia signaaleja on syytä seurata ja reagoida ajoissa. Lähipiiriltä kannattaa kysyä palautetta, hän huomauttaa.

Samaisen yrittäjäbarometrin perusteella yrittäjät kolmeen osaan: hyvinvoivat, tasapainoilijat ja sinnittelijät. Sinnittelijöihin kuuluu vajaat viidennes yrittäjistä. Heistä hieman yli puolet on miehiä, ja he ovat iältään 36-45-vuotiaita.

Mihin joukkoon kuulut?

Martimo auttaa yrittäjiä hahmottamaan positiivista työn imua, mutta antaa toisaalta vinkkejä työuupumukseen ja sen tunnistamiseen kesäkuun Y-Koulussa. Koulutus on katsottavissa 13. kesäkuuta alkaen osoitteessa: http://staging.ystudio.qs.fi/koulu/

Y-Koulun lähetys on kaikille avoin, eikä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Oma hyvinvointi kiinnostaa yrittäjiä, sillä siihen liittyvää testiä on tehty ylivoimaisesti eniten Y-Studion sivuilla. Vastaajat ovat saaneet keskimäärin 58 pistettä maksimipistemäärän ollessa sata.

Peräti puolet vastaajista ilmoittaa, että yritystoiminta keskeytyy, jos yrittäjä itse ei enää jaksa.

Voit käydä tekemässä testin täällä.