Jaksaminen

Hyvinvointipeli pisti porukan liikkeelle – ”Istuminen on kaikkien ongelma”

Hyvinvointipeli pisti porukan liikkeelle – ”Istuminen on kaikkien ongelma”

Veera Lehmonen ja Ida Mänty tähtäävät taukoliikuntapalvelunsa kanssa maailmalle.

|

Runsas istuminen vaarantaa terveyden ja voi jopa tappaa. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen istuminen kasvattaa kuolemanriskiä. UKK-instituutti kertoo riskin nousevan selkeimmin, kun päivittäistä istumista on yli seitsemän tuntia.
Istumisen haittoja on kuitenkin helppo vähentää omalla aktiivisuudella.

Helsinkiläinen hyvinvointialan startup-yritys Cuckoo Workout kannustaa istumatyöntekijöitä liikkumaan työpäivän aikana. Yrityksen Cuckoo Workout -taukoliikuntapalvelu aktivoi työntekijöitä muutaman minuutin mittaisten syke-, ryhti- ja aivohaastevideoiden opastuksella.

Yrityksen perustajat Veera Lehmonen ja Ida Mänty alkoivat vuonna 2013 tehdä työharjoittelupaikassaan haarahyppyjä taukojumppana. He innostivat myös työkaverinsa osallistumaan.

– Laitoimme hälytyksen muistuttamaan jumpasta kolmesti päivän aikana. Huomasimme heti, miten taukoliikunta virkisti. Se myös paransi työpaikan ilmapiiriä, kun lähes kaikki lähtivät mukaan, Lehmonen kertoo.

Liikeidea oli syntynyt. Seuraavan vuoden tammikuusta lähtien naiset työskentelivät täysipäiväisesti uudessa yrityksessään. He lähtivät viemään ideaa vauhdilla eteenpäin ja kävivät ensimmäisillä asiakaskäynneillä heti, vaikka esiteltävänä oli vasta idea ja hahmotelma palvelusta.

Asiakkaat auttaneet

Lehmonen ja Mänty ryhtyivät yrittäjiksi suoraan ammattikorkeakoulun penkiltä tradenomi- ja markkinointitaustalla. Yrityksen alkutaipaleella haasteena oli rahoituksen lisäksi se, ettei naisilla ollut ohjelmointikokemusta, vaikka he lähtivät kehittämään digitaalista palvelua.

– Aloimme tavoitella heti kansainvälistymistä ja myymään palvelua isoille yrityksille, Lehmonen kertoo.

Yrittäjät kokevat, että strategia oli oikea. Männyn mukaan Cuckoo on saanut isoilta asiakkailta paljon arvokkaita vinkkejä siihen, miten palvelua kannattaa kehittää ja millaisia ominaisuuksia siinä pitäisi olla.

Myöhemmässä vaiheessa palveluun on tuotu esimerkiksi mindfulness-harjoituksia asiakkaiden toivomuksesta.

Ensimmäinen versio taukoliikuntapalvelusta oli ulkona toukokuussa 2014. Seuraavana syksynä edessä oli kuitenkin surullinen yllätys: palvelua rakentanut ohjelmoija kuoli yllättäen. Yritys oli juuri lanseeraamassa pilotoimaansa palvelua.

– Se oli totta kai vaikeaa sekä henkisesti että käytännön syistä, Lehmonen sanoo.

– Se sai ymmärtämään, ettei välttämättä ole loputtomasti aikaa tehdä asioita. Sen vuoksi olen yrittäjänä aika kärsimätön, jotta saan asioita aikaan, Mänty jatkaa.

Cuckoo Workout -palvelu lanseerattiin lopulta tammikuussa 2015. Vuosi sitten kesällä sitä käytti kahdeksan asiakasyritystä. Nyt se liikuttaa jo noin 50 organisaation työntekijöitä. Asiakkaina ovat muun muassa Eläkevakuutusyhtiö Etera, Sanoma Pro, LähiTapiola ja Aditro.

– Istuminen on kaikkien ongelma. Mutta pitää olla tietynlainen yrityskulttuuri, jotta on valmiutta ottaa tällainen palvelu käyttöön, Lehmonen pohtii.

Pelillisessä palvelussa taukojumpasta saa pisteitä itselleen, tiimilleen ja koko yritykselle, ja pisteiden avulla edetään tasolta toiselle.

– Pisteiden kerääminen tuo työnantajalle positiivista työnantajaimagoa. Työpaikalla se taas luo yhteishenkeä, kun kisataan yhdessä muita yrityksiä vastaan, Lehmonen sanoo.

Työterveyslaitos tutkii 

Cuckoo Workout on saanut rahoitusta muun muassa Tekesiltä ja suomalaisen Takeoff Partnersin johtamalta sijoittajaverkostolta.

Palveluaan se myy asiakasyrityksille lisenssillä. Tällä hetkellä kuusi henkilöä työllistävä yritys tekee liikevaihtoa noin 20 000 euroa kuukaudessa. Vuoden loppuun mennessä tavoitteena on 35 000 euron kuukausiliikevaihto.

Cuckoo saa lähitulevaisuudessa arvokasta tietoa kasvunsa ja kansainvälistymisen tueksi, kun Työterveyslaitos alkaa tutkia taukoliikuntapalvelun vaikutuksia. Kaksi vuotta kestävän tutkimuksen kohdeyrityksenä on Nokia.

Palvelun kansainvälistäminen etenee pikkuhiljaa. Tänä vuonna yritys on aloittanut Britanniassa testauksen ensimmäisten pilottikäyttäjien kanssa. Yritys tähtää kuitenkin ennen kaikkea Yhdysvaltojen markkinoille.

– Toivon mukaan ensiaskelia Yhdysvaltoihin otetaan ensi vuonna, Mänty sanoo.