Jaksaminen

Tomi Lantto

Huolehdi jaksamisestasi: Viisi asiaa ratkaisee

Jaksamisessa auttaa, kun tekee hyvää muille. Raha ja menestys ovat sivutuotteita, kirjoittaa Antellin Tomi Lantto.

|

Työssä jaksamisesta puhutaan paljon. Kun mietin yrittäjän omaa jaksamista, mieleeni nousee viisi keskeistä asiaa:
1. Työn merkitys on näistä kaikkein tärkein. Kukaan ei jaksa tehdä pitkään työtä, joka ei ole mielekästä. Sellaista ei tee pitkään edes rahasta. Olen kirjoittanut tästä aiemminkin.

Kun katsotaan isoja johtajia, jotka ovat päässeet maailmalla pitkälle, heitä yhdistää yksi piirre: he kokevat tekevänsä hyvää muille. Sen sivutuotteena tulee menestys ja raha. Oleellista kuitenkin on, että työ on merkityksellistä muille positiivisella tavalla.

2. Liikunta. Yrittäjyys on rankkaa. Siksi sitä ei jaksa, jos kroppa ei ole kunnossa. Jollekin kävely voi olla erinomainen liikuntamuoto, toiselle jooga. Minulle se on hiihto, pyöräily ja uinti. Jokaisen yrittäjän on ratkottava itse, miten liikunta mahtuu kalenteriin. Siihen kannattaa raaskia varata aikaa.

3. Ravinto. Jos syö epäterveellisesti, ei jaksa ja lihoo. Näin kärjistettynä. Kannattaa muistaa, että yrittäjyys ei ole sprintti vaan maraton. Kannustan syömään terveellisesti. Käytä omaa päätäsi ja maalaisjärkeä, mikä sopii juuri sinulle. Kohtuus ja monipuolisuus ovat todennäköisesti hyviä valintoja jonkin kapean dieetin sijaan.

Malta syödä lounasta. Käy esimerkiksi henkilöstöravintolassa, vaikka kilpailijallamme. Välipalat ja kahvitauot auttavat myös jaksamaan.

4. Uni. Tämä on minulle henkilökohtaisesti vaikeinta. Hyötyisin siitä, että nukkuisin enemmän. Koska haluan kuitenkin jakaa neuvoni, suosittelen jokaista sopimaan itsensä kanssa rauhoittumisajan. Se tarkoittaa kellonlyömää, jolloin tabletti ja tv menevät kiinni. Tätä voi kokeilla aluksi esimerkiksi neljänä päivänä viikossa.

5. Kodin tuki ja ystävät. Kun ajatellaan jaksamista, on tosi vaikeaa olla yrittäjä, jos oma perhe ei tue sitä. Puolison ja lasten merkitys on valtava. Jos tukea ei ole, kannattaa puhua kotona, mihin se johtaa ja mitkä vaihtoehdot ovat.

Ystävät ovat vastapaino työlle. Kaikki tarvitsevat ystäviä, joiden kautta voi peilata omaa elämäänsä ja joilta kysyä neuvoja. Ystävyyssuhteet eivät säily, jos niitä ei hoida eikä niille anna aikaa.

+ Bonus: Mietin, pitääkö yrittäjän olla positiivinen. Mielestäni on täysin selvää, että jos edellä mainitut viisi asiaa eivät ole kunnossa, elämä on rankempaa. Positiivisuus tekee elämästä kevyempää. Jos kuitenkin muut tekijät ovat oikealla tolalla, positiivisuus ei ole välttämättömyys.

Vuosikymmenten pituisessa juoksussa tärkeintä on, että työllä on merkitys. Se antaa energiaa, kun tietää olevansa oikealla tiellä ja tekevänsä hyvää ympärilleen.

Kirjoittaja Tomi Lantto on perheyrittäjä ja Antell-konsernin toimitusjohtaja.