Yrittäjän osaaminen

Verkkokaupasta tuli yhteinen juttu – tytär sparraa yrittäjä-äitiä

Verkkokaupasta tuli yhteinen juttu – tytär sparraa yrittäjä-äitiä

Verkkokauppa Ihanaiset.fi työllistää äidin ja tyttären. Yhdessä työskenteleminen toimii, kun roolit ovat selkeät.

|

Monen yrittäjän perhe elää arkea yrityksen ehdoilla. Näin on ollut joskus myös verkkokauppa Ihanaiset.fi:n yrittäjän Anne-Mari Mikaman perheessä.
– Ihanaa, kun äiti on nyt enemmän kotona, totesi Mikaman tytär muutama vuosi sitten, kun yrittäjä-äiti siirsi verkkokaupan toimipisteen lähemmäs kotia Ulvilaan.

Muutto tapahtui sen jälkeen, kun yhtiökumppani oli jättänyt yrityksen. Siihen asti vuonna 2012 perustettu sisustustuotteita, asusteita ja muumituotteita myyvä Ihanaiset.fi oli toiminut Salossa.

Nyt yritys työllistää myös yrittäjän tyttären täysipäiväisesti. Mikaman perhe oli jo aiemmin autellut yrityksen muutoissa ja kiiresesonkeina.

19-vuotiaan Henna Mikaman ei ollut tarkoitus jäädä töihin verkkokauppaan. Ensin hän oli kiireapuna, sitten kesätöissä. Kun verkkokaupan toinen vakituinen työntekijä sairastui, paikalle tarvittiin lisäkäsiä. Nyt Mikama on suunnitellut työskentelevänsä yrityksessä ainakin siihen saakka, kun opiskelupaikka löytyy.

– Tämä on ollut ihanaa aikaa ja yhteistyö sujuu loistavasti. Olen toiminut 15 vuotta yrittäjänä, mutta minulla ei ole koskaan ollut näin paljon aikaa tyttärelleni kuin nyt, Anne-Mari Mikama kiittelee.

Hänen mukaansa yhdessä työskentelyä auttaa molemminpuolinen kunnioitus ja hyvät välit.

– Saatamme keskustella asioista vähän kärkkäämmin kuin muiden työntekijöiden kanssa, mutta sovimme asiat pian ja halaamme lopuksi.

Näkemyseroja kaksikolla ei juuri ole.

– Äiti on töissä esimieheni, joten teen mitä hän sanoo, Henna Mikama nauraa.

Selkeä työnjako

Äidin ja tyttären työskentelyä on auttanut työnjako

, joka on ollut alusta saakka selvä. Äiti toimii yrittäjänä, tytär työntekijänä. Tyttärellä on oikeus vapaa-aikaan kuten muillakin työntekijöillä, eikä työasioita ole pakko puida kotona.

– Toki keskustelemme työasioista joskus myös ruokapöydän ääressä, mutta pääasiassa työasiat pysyvät töissä. Työpaikalla keskitymme itse työhön, emme me siellä kauheasti muusta juttele, Anne-Mari Mikama kertoo.

Tytär Henna on samaa mieltä.

– Vaikka työasioista juteltaisiin kotona, ei se tunnu mitenkään kuormittavalta.

Vapaapäivinä kummatkin nauttivat vapaa-ajasta.

– Toimin aiemmin kiinteistönvälittäjänä, jolloin olin aina viikonloput töissä. Nykyään pyrin siihen, että vapaapäivät ovat oikeasti vapaapäiviä, Anne-Mari Mikama sanoo.

Saa kyseenalaistaa

Tyttären työskentely äidin yrityksessä on ollut opettavaista kummallekin.

– On ollut hienoa huomata, että olemme päässeet opettamaan toinen toistamme. Olen oppinut katsomaan asioita nuoren ihmisen näkökulmasta. Lisäksi Hennalla on todella paljon sellaista digitaalista tietotaitoa, mitä minulla ei ole, Anne-Mari Mikama kertoo.

Hän toivoo tyttären saavan työn ohessa tärkeitä oppeja yrityksen pyörittämisestä.

– On myös hyvä, että hän osaa tarvittaessa kyseenalaistaa yrityksen toimintatapoja.

Henna Mikama on päässyt tekemään varastotyön lisäksi erilaisia bannereita, kuvankäsittelyä ja gif-animaatioita. Hänen mukaansa työskentely on paljon vapaampaa kuin aiemmissa työpaikoissa.

– Toisaalta minulla on myös enemmän vastuuta siitä, että työt tulevat oikeasti tehtyä. Olen oppinut tekemään töitä paljon itsenäisemmin ja ymmärtänyt, että yrittäjän täytyy joskus pystyä joustamaan myös vapaa-ajalla.

Äidin yrityksessä työskentely on saanut Henna Mikaman pohtimaan yrittäjyyttä uudelta kantilta.

– Voisin hyvin kuvitella perustavani oman yrityksen jossain vaiheessa. Yrittäjyys sinänsä ei vaikuta vaikealta, mutta töitä pitää jaksaa tehdä paljon.