Yrittäjän osaaminen

Susanna Antikainen

Työ liian yksipuolista – kiinnitä huomio tähän

Hyviin työolosuhteisiin ja -asentoihin panostaminen tuo yritykselle säästöjä, muistuttaa Fysio Centerin Susanna Antikainen.

|

Selkää särkee, niska on jumissa ja olkapää kiukuttelee. Kuulostaako tutulta? Selkä- ja niskavaivat ovat yleisimpiä syitä, joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat fysioterapiaan.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat myös toiseksi suurin syy sairauspoissaoloihin. Tutkimusten mukaan yli puolet pitkäkestoisista työkyvyttömyyspäivistä aiheutuu psyykkisistä ja tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvista ongelmista. Sairauspoissaolopäivä tarkoittaa yritykselle helposti 350–500 euron kustannusta alasta riippuen.

Ei ole yksittäistä kikka kolmosta, jolla jokainen meistä säilyy työkykyisenä. Suurin ongelmien aiheuttaja lienee työn yksipuoleisuus. Avainasemassa ovat työn tauottaminen ja työasentojen vaihteleminen mahdollisimman monipuolisesti. Ei ole hyvä istua koko päivää, muttei myöskään seisoa.

Hyvällä ergonomialla pyritään ehkäisemään haitallista kuormitusta ja estämään vammoja. Tarkoituksena on parantaa työolosuhteita ja -asentoa. Ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota, koska se tuo säästöjä, kun sairauspoissaoloja on vähemmän.

Ergonomia paranee jo pienillä muutoksilla. Toimistotyöläisen apuna voi olla vaikkapa pieni koroke, jolle toisen jalan saa nostettua välillä. Ergonomisia kalusteita ja apuvälineitä on paljon. Ne eivät aina vaadi isoa investointia. Jopa kouluissa on kokeiltu jumppapalloja tuolien sijaan.

Myös työpisteen suunnitteluun ja sijoitteluun on syytä kiinnittää huomiota, jotta työskennellessä ei esimerkiksi tule turhia rasittavia kiertoliikkeitä.

Kuten monet viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, istumista tulisi vähentää ja päivittäistä liikuntaa lisätä. Jos työ on raskasta, moni sanoo, ettei jaksa enää liikkua illalla. Palautuminen työstä kuitenkin nopeutuu, kun hengitys- ja verenkiertoelimistöään kuormittaa edes kevyellä liikunnalla.

Kun vaivoja tulee, on tärkeää, että ihmiset saadaan mahdollisimman nopeasti takaisin työkykyiseksi. Suurimmat säästöt tulevat ennaltaehkäisyllä. Fyysisesti hyväkuntoinen työntekijä säästää selvää rahaa. Eiköhän pyritä siihen, ettei vaivoja edes syntyisi?

Kirjoittaja on Fysio Centerin yrittäjä ja toimitusjohtaja. Koulutukseltaan hän on fysioterapeutti.