Yrittäjän osaaminen

Harri Tahkola

Tämä linkki pitää toimia saumattomasti

Yrittäjä hyötyy, kun sillä on toimiva suhde tilitoimistonsa kanssa, kirjoittaa Talenomin Harri Tahkola.

|

Maailma muuttuu nyt vauhdilla.
Samalla muuttuu pienten ja keskisuurten yritysten arki, kun verkkopalvelut, kännykkäsovellukset ja ohjelmistot kehittyvät. Kaikki tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa robotiikan vyörylle ja monien toimialojen murrokselle.

Robotiikka on jo myllännyt ja tulee edelleen mylläämään jopa kokonaisia toimialoja. Liiketoiminta saattaa mennä täysin uusiksi yhdessä tai kahdessa vuodessa. Tästä on nähty useita esimerkkejä.

Muutosvauhti vaatii yrittäjiltä paljon. Voittajia ovat nimittäin ne yritykset, jotka omistavat asiakkuuden ja toimivat ketterästi.

Samassa yhteydessä tilitoimistojen painoarvo kasvaa. Ne ovat kirjanpidon, palkanlaskennan ja muun taloushallinnon kautta erittäin tiiviisti sidoksissa asiakasyrityksiinsä. Kirjanpitäjä tietää asiakkaan asioista monesti jopa enemmän kuin asiakas itse.

Luottamussuhde yrittäjän ja tilitoimiston välillä on todella vahva. Kenelle muulle yrittäjä avaa kaiken tiedon yrityksestään alkaen pankkitilistä ja päättyen kahden kuukauden päästä uhkaavaan kassakriisiin? Suhde asiakkaaseen säilyy jatkossakin yrittäjälle yhtä tärkeänä kuin tähänkin asti.

Yrittäjä tarvitsee aina paikan, josta kysyä neuvoa talouden hallinnasta. Samoin hänellä tulee olla tunne, että joku valvoo hänen etuaan ja huolehtii, että mikään yllätys ei vaani nurkan takana.

Tilitoimistojen pitää olla myös edelläkävijöitä digitaalisten palvelujen tarjonnassa. Yksi niistä liittyy taloushallinnon rutiinien sähköistämiseen. Lisäksi tulevaisuudessa on tulossa monia muita yrittäjän arkea helpottavia palveluja.

Tilitoimistoilla on iso vastuu auttaa yrittäjiä tulkitsemaan yrityksensä talouden lukuja. Kun yrittäjien ja tilitoimistojen välinen linkki toimii, yrityksillä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet menestyä muutoksessa.

Kirjoittaja on tilitoimisto Talenomin toimitusjohtaja.