Yrittäjän osaaminen

Aarni Pursiainen

Sijoittaminen tuo yrittäjälle iskunkestävyyttä

Sijoitussuunnitelma antaa linjat pitkäjänteiselle sijoittamiselle, kirjoittaa Fennia Varainhoidon arvopaperijohtaja Aarni Pursiainen.

|

Kun oman yrityksen liiketoiminta on kannattavaa ja näkymät vakaat, on järkevää miettiä ylimääräisen kassan tai varojen sijoittamista. Mielestäni lähes jokaisella pitäisi olla sijoitussuunnitelma. Säästäminen ja sijoittaminen tuovat yleensä iskunkestävyyttä ikäviäkin yllätyksiä vastaan niin yritykselle kuin yksityishenkilölle.
Sijoitussuunnitelmaa tehdessä on tiedettävä horisontti eli mihin säästää sekä paljonko riskiä on valmis ottamaan. Mitä aikaisemmin säästämisen tai sijoitustoiminnan aloittaa, sen parempi. Albert Einstein on sanonut, että korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Se kannattaa muistaa, kun alkaa esimerkiksi varautua johonkin investointiin tai suunnittelemaan eläkettä.

Riskiä pystyy yleensä ottamaan sitä enemmän, mitä kauempana se hetki on, jolloin säästöjä tarvitaan. Pidempi säästöaika mahdollistaa siis tuottohakuisemman salkun. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos pystyy odottamaan ainakin viisi vuotta, rahaa voi sijoittaa osakkeisiin aika paljonkin. Jos rahoja tarvitaan alle viiden vuoden päästä, kysymykseen tulevat vakaammat korkotuotteet tai kiinteistörahastot.

Koskaan ei pysty sanomaan varmasti, onko hyvä vai huono hetki sijoittaa. Siksi tärkeintä on ylipäänsä aloittaa säästäminen ja sijoittaminen. Sijoitustoiminta on hajauttamista. Kun esimerkiksi sukupolvenvaihdoksessa tai yrityskaupassa kertyy varallisuutta, ei kannata laittaa kaikkea sijoituksiin kerralla. Rahat on parempi sijoittaa kahdessa tai kolmessa erässä niin, että välissä on useita kuukausia tai jopa vuosi. Silloin ajallinen hajautus toimii.

Sekin on hyvä ratkaisu, että sijoittaa säännöllisesti tietyn summan. Silloin ajallinen hajautus toteutuu pitkässä juoksussa automaattisesti, kun esimerkiksi osakkeita ostaa välillä kalliilla, välillä taas halvemmalla.

Vaikka yrittäjä tuntee oman toimialansa parhaiten, ei siihen välttämättä ole järkevää sijoittaa. Esimerkiksi rakennusalan yrittäjän ei kannata sijoittaa YIT:n tai Lehdon osakkeisiin, sillä niillä on sama sykli ja suhdanteet kuin yrittäjän omalla liiketoiminnalla. Tässä on mietittävä jälleen riskin hajauttamista. Edullinen indeksirahasto on helppo tapa hoitaa hajautus erilaisiin yhtiöihin ja toimialoihin.

Jos sijoittamisesta ei ole aikaisempaa kokemusta, alkuun pääsee asiantuntijoiden avulla. Kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi omaan pankkiin. Myös meillä Fenniassa on sijoitustuotteita ja omat sijoitusasiantuntijamme.

Sijoittamista pitää ajatella pitkäaikaisena tulevaisuuteen varautumisena. Siksi hetkittäisen oman tai markkinoiden mielialan vaihtelun ei pitäisi muuttaa suunnitelmia.

Menestyneen yrittäjän tai yrityksen on täysi oikeus nauttia vaivalla hankituista varoista. Niiden huolellinen hoito on ehdottoman tärkeää.

Kirjoittaja Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopaperijohtaja.