Yrittäjän osaaminen

Monta yritystä päällekkäin: Näin sujuu useamman bisneksen pyörittäminen
Monen yrityksen johtaminen on pakottanut Tiina Lehmuskosken opettelemaan omasta itsestään huolehtimista. ”Pelkästään yritysten vuoksi ei kannata elää”, hän sanoo.

Monta yritystä päällekkäin: Näin sujuu useamman bisneksen pyörittäminen

Tiina ja Heikki Lehmuskoski pyörittävät neljää yritystä yhtä aikaa. Jokaiselle yritykselle on paikkansa.

|

Moni pitää yhden yrityksen pyörittämistä haasteellisena, mutta mitä sitten, kun yrityksiä on useampi?

Tiina Lehmuskosken yrittäjäura alkoi vuonna 2004, kun hän halusi luoda itselleen täydellisen työpaikan. Nyt hän pyörittää miehensä Heikki Lehmuskosken kanssa neljää eri yritystä: Atlas College Oy:ta, johon kuuluvat Hierontakoulu Atlas, Osteopatiakoulu Atlas ja Potilasasiamies Atlas, Fysio & Training Finland Oy:ta, Activergo Oy:ta ja Kirjanpito Atlas Oy:ta. Lisäksi he ovat mukana useissa yrityksissä sijoittajina.

Lehmuskoski kertoo, että jokainen yritys on perustettu tarpeeseen.

– En ole missään vaiheessa ajatellut, että perustan jonkun yrityksen siksi, että haluaisin monta firmaa. Suurin syy siihen, miksi yrityksiä on monta, on ollut riskien hajauttaminen. Eri yritykset toimivat eri sykleissä, eikä niiden toimintaa olisi edes järkevää yhdistää.

Lehmuskosken mukaan monen yrityksen pyörittäminen on pakottanut yrittäjät poistumaan omilta mukavuusalueiltaan.

– Kaikista yrityksistä täytyy olla kartalla koko ajan, mutta jos keskittyy vain yhteen ja tekee mielitehtäviään, yritykset eivät kehity.

Pakollista ajanhallinnan opettelua

Moni on ihmetellyt, ehtiikö pariskunta tekemään mitään muuta kuin pyörittää yrityksiään. Lehmuskosken mukaan ajankäyttöä onkin täytynyt harjoitella.

– Olen oppinut tulemaan tietoiseksi meidän omista taidoista ja osaamisesta. Se, ettei yrittäjän kannata tehdä ihan kaikkea itse, on täyttä totta. Kun tietää mitä osaa, aikaa on helpompi hallita ja jakaa.

Aina ajanhallinta ei ole sujunut yhtä helposti.

– Vaikka meillä oli alussa vain yksi yritys, saatoimme työskennellä ikään kuin kahdessa vuorossa. Niin sanottu yövuoro alkoi illalla, kun kotityöt oli tehty ja illallinen syöty. Silloin täysillä painaminen oli tarpeellista, mutta pidemmän päälle yhtäkään yritystä ei voi hoitaa kunnolla, jos omasta jaksamisesta ei huolehdi.

Nykyisin Tiina Lehmuskoski jakaa ajankäyttönsä eri yritysten välillä sen mukaan, miten häntä tarvitaan.

– Tasapainon säilyttäminen on tärkeää, mutta jos tiedän, että osaamistani tarvitaan normaalia enemmän jossain tietyssä yrityksessä esimerkiksi tulevana syksynä, huomioin sen myös muiden yritysten osalta. Yksi yritys ei saa jäädä toisen jalkoihin, vaikka minua kaivataankin toisaalla enemmän.

Selviä synergiaetuja

Lehmuskoski kertoo, että vaikka yritysten yhdistäminen ei ole ajankohtaista, niiden pyörittämisessä on synergiaetuja: kaikki liittyvät jollain tavalla terveyteen ja hyvinvointiin.

– Meille on tärkeää, että kaikkien yritysten toiminta on meidän omien arvojen mukaista. Vaikka kaikki eivät toimisi suoraan näillä aloilla, terveys ja hyvinvointi ovat niille tärkeitä arvoja. En voisi esimerkiksi kuvitellakaan, että lähtisin mukaan epäterveellistä ruokaa tarjoavaan bisnekseen.

Myös asiakkaat hyötyvät synergiaeduista.

– Samalle asiakkaalle voi tarjota useita eri palveluja, vaikka firmat ovatkin erillään.

Lisäksi Lehmuskosket ovat pyrkineet synkronoimaan yritysten toimintaa.

– Kaikissa firmoissa ei tarvitse olla omia järjestelmiään ja esimerkiksi omaa tilintarkastajaa. On ollut iso apu, että olen voinut käyttää samaa, hyväksi todettua tiimiä useammassa kokonaisuudessa.

Johtaminen opettaa

Vaikka uusien yritysten perustaminen on helppoa, Lehmuskoski ei usko, että uusien yritysten perustamiselle on vähään aikaan tarvetta.

– Nyt tavoitteenamme on lähteä mukaan jo olemassa oleviin yrityksiin. Sama, ensimmäisestä yrityksestä lähtien ollut sääntö pätee yhä: uusi yritys kannattaa perustaa vain, jos sille on oikeasti tarvetta.

Lehmuskosken mukaan yritysten pyörittäminen on vaatinut myös johtamisen opettelua.

– Olen luontaisesti lempeä ja joustan helposti monissa asioissa. Lempeydestä on etua, mutta olen joutunut opettelemaan myös napakkuutta.

Lehmuskoski huomauttaa, että johtajan täytyy muistaa kuunnella. Johtajana ei nimittäin pärjää yksin.

– Olen oppinut, että työntekijöiden suusta voi kuulla kuningasideoita tavallisen kahvipöytäkeskustelunkin äärellä. Siitä ei pääse osaksi, jos ei malta pysähtyä kuuntelemaan.

Fakta

3 x Monta firmaa kerrallaan

Panosta omaan hyvinvointiin. Tiina Lehmuskosken tärkeimmät ajanhallintaan liittyvät neuvot ovat yksinkertaisia: nuku riittävästi, syö hyvin ja liiku tarpeeksi. Jos esimerkiksi omasta unestaan pihistää jatkuvasti, se alkaa näkyä yrityksen tuloksessa ja saattaa aiheuttaa kalliita virheitä. Myös palautumista täytyy harjoitella, jotta työasiat eivät pyri mielessä jatkuvasti.

Huomioi synergiaetu. Älä hanki jokaiseen yritykseen omia, kalliita järjestelmiä, vaan hyödynnä yhteen yritykseen hankittuja järjestelmiä ja toimintatapoja myös muissa.

Tarpeen mukaan. Tiina Lehmuskosken mukaan uusi yritys kannattaa perustaa vain silloin, kun sille on aidosti tarvetta. Mieti tarkkaan, voisiko uudenlaista toimintaa synkronoida vanhaan yritykseen, vai onko riskien hajauttamisen kannalta järkevämpää perustaa kokonaan uusi firma.