Yrittäjän osaaminen

Sanna Pennanen

Mentori auttoi yritykseni oikeille raiteille

Olen oppinut hyväksymään oman rajallisuuteni. Kaikkea ei tarvitse osata itse, kirjoittaa Naantalin Kuntokeskuksen Sanna Pennanen.

|

Siitä on kohta kaksi vuotta, kun sain oman mentorin. Minulla oli ollut pitkään vähän typerä ajattelumaailma: en ollut kehdannut pyytää apua, vaikka olisin tarvinnut sitä. Ajattelin, että minun pitää vain pärjätä itsekseni.

Olen fysioterapeutti, joka lähti ummikkona yrittäjäksi kymmenen vuotta sitten. Koin tarvitsevani tukea niin yrityksen pyörittämiseen kuin talouden hallintaan. Olen oppinut melkein kaikki asiat kantapään kautta. Se alkoi olla jo liian raskaalta, tilanne ei ollut hallinnassa.

Mentorini Timo Aho löytyi Yrityskummien kautta. Hänen avullaan olen saanut tarvittavan ymmärryksen ja liiketoiminnan oikeille raiteille. Nyt ymmärrän, mitä minun pitää tehdä ja olla tekemättä.

Kävimme kaiken läpi rivi riviltä ja minun oli tehtävä sen pohjalta hyvinkin rankkoja päätöksiä. Jouduin irtisanomaan loistavan työntekijän, koska yrityksen talous ei kestänyt muutoin. Tilanne oli aivan hirveä ja itkin sitä monta yötä. Toinen vaihtoehto olisi kuitenkin ollut se, että jopa koko firma kaatuu ja menee monta muutakin työpaikkaa.

Tiesin jo tietyllä tapaa valmiiksi, mitä on pakko tehdä, mutta minulla ei ollut aiemmin rohkeutta tehdä päätöstä. Yrityskummini ei missään kohtaa syyllistänyt, että oletpa ollut tyhmä. Hänellä olisi ollut kaikki syy sanoa niin. Olin tunneihmisenä vetänyt tunteella ja unohtanut monessa asiassa realiteetin ja järjen äänen. Kun soimin itseäni, Timo pikemminkin kysyi, mitä voitan sillä.

Kaikkein suurin hyöty mentorisuhteesta on ollut oman rajallisuuden hyväksyminen. Hyväksyn sen, etten osaa kaikkea ja on myös ok sanoa se ääneen. Minun ei tarvitse olla aina vahva. On lupa myöntää tarvitsevani välillä apua.

Aiemmin tuntui todella häpeälliseltä paljastaa, että menee huonosti enkä osaa. Nyt ajattelen, että paljon arvokkaampaa on, mitä oppii. Opin koko ajan ja kun kysyn, opin vielä enemmän. Se on ollut hyvin vapauttavaa ja tuonut tekemiseen uudenlaista iloa.

En tiedä missä olisin ilman mentoriani, en yrittäjänä enkä välttämättä edes ihmisenä. Timo on kasvattanut minua molempina. Myös yritykseni tilanne on nyt hyvä. Harvoin on haitaksi saada sparrausta, neuvoja ja yksi ajatusmaailma lisää.

Kirjoittaja Sanna Pennanen on Naantalin Kuntokeskuksen yrittäjä ja fysioterapeutti.