Yrittäjän osaaminen

Kuolemanlaakso jäi taakse vaikka ikää on vasta 21 vuotta

Kuolemanlaakso jäi taakse vaikka ikää on vasta 21 vuotta

Riku Korhonen pyörittää kahta yritystä. Hän puhuu hyvän tiimin merkityksestä.

|

Kuolemanlaakson ylittäminen on yrittäjälle kuin yrittäjälle tunteikas hetki.
Tilastojen mukaan jopa puolet yrityksistä ajautuu konkurssiin tai lopettaa toimintansa ennen kuin kolme vuotta tulee täyteen.

Yrittäjä Riku Korhonen on ylittänyt kuolemanlaakson kahdesti. Suorituksen arvoa lisää se, että Korhonen on vasta 21-vuotias.

Hän perusti käytettyjä konsolipelejä myyvän RikuCo Oy:n yli neljä vuotta sitten ja asuntojen remontteihin erikoistuneelle MTRJ Palvelut Oy:lle tuli kolme vuotta täyteen ennen joulua.

– Aika on mennyt nopeasti. Olen nähnyt ja kokenut näiden vuosien aikana niin paljon, että tavallisessa työelämässä se ei olisi ollut mahdollista, Korhonen sanoo.

Tärkeimpänä kokemuksena hän pitää sitä, miten paljon tekemällä oppii. Hän kertoo myös kasvaneensa matkan varrella henkisesti.

– Olen jo nyt onnistunut yrittäjänä. Suurin yllätys on ollut se, kuinka paljon olen saanut uusia ystäviä. Jaamme avoimesti ideoita keskenämme ja autamme toinen toistamme. Sitä ei voi rahalla mitata, Korhonen kertoo.

Heti julkisuuteen

Korhosen ensimmäinen yritys ratsasti heti perustamisen jälkeen aallonharjalla.

RikuCo valittiin muun muassa Vuosi Yrittäjänä –ohjelman Suomen parhaaksi NY-yritykseksi, ja palkittiin Company of the Year –kilpailuissa Lontoossa parhaan kansainvälisen kaupan kategoriassa. Lisää julkisuutta tuli, kun yrittäjä kertoi oman tarinansa Taivas+Helvetti-kirjassa.

Korhosesta tuli kertaheitolla julkisuuden henkilö ja esikuva monelle nuorelle. Hän on käynyt puhumassa yrittäjyydestä lukuisissa tilaisuuksissa ympäri Suomea.

– RikuCo pyörii nyt enemmän harrastusmaisesti. MTRJ Palveluiden kanssa oli puolestaan ensimmäinen kunnon työvuosi, kun ei ollut koulua tai armeijaa välissä, Korhonen kertoo.

Hänellä on lämpimiä muistoja armeija-ajasta, vaikka äkkiseltään ajateltuna kasarmilla vietettävä aika ja yrittäjyys eivät helposti kulje käsi kädessä.

– Armeija opetti ajanhallintaa. Aikaa oli vähän ja tekemistä paljon. Jouduin priorisoimaan, että mitä ehdin tehdä ja mitä en.

Korhosen on pitänyt opetella ajanhallintaa myös armeijan jälkeen. Työ ja vapaa-aika ovat menneet välillä päällekkäin.

– Pystyn nyt enemmän erottelemaan niitä. Työt voi tehdä paljon tehokkaammin, kun on aidosti vapaalla, yrittäjä pohtii.

Ystävät osakkaina

MTRJ Palveluilla on neljä osakasta. Korhosen mukaan suurin ero kahden yrityksen välillä on nimenomaan tiimi.

RikuCo:n kanssa yrittäjä oli verkostoista huolimatta yksin. Nyt hän pääsee jakamaan ilot ja surut muiden osakkaiden kanssa.

– Meillä on jokaisella vastuu- ja vahva osaamisalue. Vastaan kaikesta hallinnollisesta puolesta ja yritän kehittää omaa johtamistaitoa, Korhonen kertoo.

Hänen mukaansa neljän ystävän yhteinen yritys ei ole ongelma. Päinvastoin.

– Pohdimme sitä perustamisvaiheessa. Yllätyksiä ei ole kuitenkaan tullut. Tiedän, miten muut käyttäytyvät, kun he ovat esimerkiksi väsyneitä. On tärkeää, että voimme luottaa toinen toisiimme ja keskustella asioista avoimesti, Korhonen sanoo.

Toimitusjohtaja antaa MTRJ Palveluiden viime vuodelle arvosaksi kiitettävä.

Osakkaat ovat asettaneet tavoitteita myös tulevaisuuden osalta. Yksi niistä on palkata työntekijöitä.

– Töitä Uudellamaalla riittää. Seuraavaksi etsimme mahdollisuuksia päästä mukaan uudisrakentamiseen ja enemmän kiinteistösijoittamiseen, Korhonen kertoo.