Yrittäjän osaaminen

Tomi Lantto

4+1 vinkkiä: Näin yrittäjä kehität itseäsi

Mentorointi on yrittäjälle ja johtajalle oiva tapa oppia uutta itsestään, kirjoittaa Antellin Tomi Lantto.

|

Jos uskot, että vanhoilla menetelmillä saa tulevaisuudessakin tuloksia, ei sinun ole tarvetta muuttua. Muutos on kuitenkin välttämättömyys, jos haluaa saada uusia ja parempia tuloksia kuin ennen.
Kehittäminen on aloitettava itsestään. Annan tähän vinkit omasta kokemuksestani.

1. Itsetutkiskelu

Aloita itsetutkiskelulla. Hyvä johtaja osaa istua ikään kuin omalla olkapäällään ja seurata ulkopuolisena vierestä, kuinka itse toimii. Arvioi, miten hoidat erilaisia tilanteita. Menikö se hyvin? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin?

Kannattaa miettiä, milloin on epämukavuusalueella, minkä asioiden tekemistä välttää ja mitkä tehtävät jättää tyypillisesti aina viimeiseksi. Ne kertovat, missä en ole hyvä. Jos jonkin tehtävän jättää aina viimeiseksi, siihen on syynsä.

Mieti myös, mikä ei onnistu tai missä tulee turpiin? Nämä auttavat hahmottamaan, mitkä omat heikkoudet ovat. Heikkoudet pitäisi aina tunnistaa. Eri asia on, mitä niille tekee.

2. Kysy kaverilta

Pyydä kaveria kertomaan yksi asia, jossa voit parantaa. Älä kysy, missä voisit toimia toisin, vaan nimenomaan yhtä asiaa. Hyvä kaveri sanoo, että olet esimerkiksi vähän äkkipikainen. Kysele tällä tavoin eri ihmisiltä työpaikalla, harrastuksessa, kotona ja kaveriporukassa. Vastauksista muodostuu käsitys siitä, mihin asioihin ehkä kannattaisi puuttua.

Näe aktiivisesti vaivaa asioiden korjaamiseen. Töitä on tehtävä riittävän kauan, jotta tulokset näkyvät. Kun kysyy muilta kehityskohteita, on vastuu yrittää kehittyä niissä.

Jonkin ajan kuluttua on lupa kertoa kaverille, että on pyrkinyt korjaamaan hänen mainitsemaansa asiaa. Sen jälkeen voi pyytää tätä nimeämään seuraavan (yhden!) kehityskohteen.

3. Lue ja tutki

Lue kirjallisuutta, blogeja ja artikkeleita. Käy kursseilla ja seminaareissa. Kokeile uusia asioita. Vertaa sitä, mitä luet ja kuulet siihen, mitä itse teet.

Tämä keino tuo tietoisuuteen asioita, joita ei osaa edes itse katsoa. Se auttaa pysymään kartalla siitä, mikä on pinnalla. Sen jälkeen voi miettiä, miten itse suhtautuu asiaan. Vaikuttaako esimerkiksi digitalisaatio minuun vai ei? Pitäisikö minun perehtyä asiaan?

4. Hanki mentori tai ryhdy sellaiseksi

Mentorilta oppii varmasti, mutta yhtä lailla mentori oppii mentoroitavaltaan. Jos sinulla on paljon kokemusta, voisitko alkaa mentoriksi nuoremmalle tai eri elämäntilanteessa olevalle henkilölle?

+ Palkkaa osaaja

Jotkut ajattelevat, että olen huono yhdessä asiassa ja hyvä toisessa – niinpä parannan huonoa. Jos on huono projektinjohdossa, voi myös palkata toisen hoitamaan tehtävän. Silloin voi keskittyä itse siihen, missä on hyvä. On järkevää kasvattaa siipiään niin, että voi kehittyä hyvästä erinomaiseksi.

Kirjoittaja Tomi Lantto on perheyrittäjä ja Antell-konsernin toimitusjohtaja.