Verotus

Harrastelua vai liiketoimintaa? Huomioi 10 000 euron raja
Harrastus voi muuttua vahingossa menestyväksi liiketoiminnaksi. Kuva: Shutterstock

Harrastelua vai liiketoimintaa? Huomioi 10 000 euron raja

Pienimuotoista liiketoimintaa voi harjoittaa ilman omaa yritystä. Harrastus teki kakkujen ja keppihevosten tekijöistä yrittäjiä.  

| |

Joskus harrastus vie mukanaan niin, että se alkaa tuottaa tekijälleen tuloja. Silloin yrityksen perustaminen saattaa olla ajankohtaista.

Ompelija Virva Klaasion tytär Julia Aarrekivi halusi vuonna 2015 ryhtyä tienaamaan taskurahoja keppihevosilla.

Ahkeran käsityöharrastuksen vuoksi kotoa löytyi nelisenkymmentä myytäväksi kelpaavaa keppihevosta. Tuolloin vielä alakoulua käyneen Aarrekiven tavoitteena oli saada niitä kaupaksi pari kappaletta viikossa tori.fi-sivuston kautta.

Yhdestä asiasta Klaasio oli kuitenkin tiukka. Tyttärelle olisi perustettava toiminimi ennen kuin hän alkaisi myydä omia luomuksiaan ‒ sillä ei ollut väliä, kuinka paljon ne tuottaisivat.

‒ Omatuntoni ei olisi sallinut pimeää työskentelyä. En myöskään halunnut saada tulevaisuudessa ketään perääni, jos asioita ei olisi tehty oppikirjan mukaan, Klaasio painottaa.

Toiminta kasvoi huimasti

Aluksi äidin ehdottomuus kaihersi Aarrekiveä. Hän ihmetteli, miksi muut saattoivat myydä tuotteita ilman arvonlisäveroa tai lisäkuluja. Nyttemmin nuori nainen on huomannut äitinsä päätöksen olleen oikea.

Toiminimi on muuttunut osakeyhtiöksi, ja Taikakepparin liiketoiminta on räjähtänyt käsiin. Tuotteista osa myydään jo ulkomaille.

Klaasio työskentelee yrityksessä täyspäiväisesti ja kahdeksatta luokkaa käyvä tytär, kun koulutöiltään ehtii. Lisäksi yritys teettää jonkin verran työtä alihankintana.

Vuosittain Taikakeppari Oy myy useita satoja keppihevosia sekä erilaisia oheistuotteita, kuten suitsia ja riimuja.

‒ Uskon, että yritystoiminta tarjosi meille kilpailuedun, sillä se toi uskottavuutta, Klaasio arvioi.

Nopeasti kasvanut kysyntä mahdollisti oman verkkokaupan perustamisen kolmisen vuotta sitten. Se lisäsi entisestään hajurakoa harrastelijoihin, kun raha vaihtaa omistajaa luotettavilla ja turvallisilla maksutavoilla eikä esimerkiksi tilisiirtona.

Klaasion mukaan yritystoiminta tuo myös suojaa tuotteille.

‒ Kopiointia tapahtuu. Kun on oma yritys, pystyy osoittamaan, kuka tuotteen todella on kehittänyt.

Kipupiste 10 000 euroa

Oma harrastus muuttuu toisinaan liiketoiminnaksi, mutta yleisin tie yrittäjäksi se ei ole, YritysEspoon yritysasiantuntija Matias Holmqvist vahvistaa.

Hän muistuttaa, että liikevaihdon jäädessä alle 10 000 euron arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Tällöin verottaja katsoo toiminnan pienimuotoiseksi eikä yritystä ole välttämätöntä perustaa.

Myyntivoitot ovat verotettavaa ansiotuloa, jotka elinkeinonharjoittaja ilmoittaa veroilmoituksessa. Jos tilikauden liikevaihto ylittää asetetun rajan, on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi. Tällöin täytyy maksaa verot koko tilikauden myynnistä.

‒ Nykyinen järjestelmä tarjoaa siis mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ja omaa liikeideaa ennen todellista käynnistämistä, Holmqvist painottaa.

Liiketoimintaa ei kannata lähteä kokeilemaan suin päin, vaikka idea tuntuisi toimivalta. Hän neuvoo keskustelemaan suunnitelmista ystävien, mahdollisten asiakkaiden tai esimerkiksi Uusyrityskeskusten asiantuntijoiden kanssa.

Tuotteiden kysyntä sekä harrastelijan ajankäyttö osoittavat sen, kannattaako yrittäjyyttä harkita.

‒ Lähtökohtaisesti on tarkasteltava sitä, tuottaako idea niin paljon tuloja, että pärjää taloudellisesti.

Toiminimi mahdollisti laskuttamisen

Joskus asiakkaat ovat olemassa jo ennen yritystä. Niin kävi Sara Marjoniemelle, joka on Caccu-tuotemerkin perustaja ja äitihahmo.

Hänen yrittäjätaipaleensa sai nopean startin, kun joitakin vuosia sitten eräs helsinkiläiskahvila etsi kurpitsapiirasta myyntiin Halloweenin alla. Eräs Marjoniemen herkkuja maistanut ystävä vinkkasi tämän osaamisesta kahvilayrittäjälle.

Sara Marjoniemi
Sara Marjoniemi

Kun leipomukset iskivät asiakkaisiin, kahvilayrittäjä tiedusteli Marjoniemeltä, olisiko tämän valikoimassa muita myytäväksi sopivia herkkuja.

Pian sen jälkeen hän teki toimitussopimuksen myös toisen kahvilan kanssa.

‒ Tuolloin leivoin omassa kotikeittiössäni ja toimitin tilaukset perille. Jotta minun oli mahdollista laskuttaa, oli pistettävä toiminimi pystyyn nopeasti.

Helsinkiläisyrittäjä on asunut ja käynyt koulunsa Yhdysvalloissa. Alle parikymppisenä Suomeen palanneen Marjoniemen ikävä Atlantin toiselle puolen oli suurta. Kaipuusta syntyi innostus yhdyvaltalaisherkkujen valmistamiseen.

‒ Vaikka olin leiponut lapsesta saakka ja pitänyt siitä kovasti, niin omaa yritystä en ollut harkinnut vakavasti. Lopulta yrityksen perustaminen oli ainoa ratkaisu, kun muut alkoivat ostaa tuotteitani.

Fakta

4 x Harrastuksesta yritys

Kartoita tilanne. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää pääsemään alkuun. Apua sen toteuttamiseen saa esimerkiksi Uusyrityskeskuksesta. Suunnitelmaa kannattaa testata myös mahdollisilla asiakkailla ja kysyä kommentteja tutuilta. Yksi vaihtoehto oman liiketoiminnan kartoittamiseen voi olla myös nettikysely.

Hanki kirjanpitäjä. Osaavalla kirjanpitäjällä on merkittävä rooli yrityksen toiminnassa yrityksen alkutaipaleelta lähtien. Tältä saa apua vaikeissa tilanteissa sekä neuvoja, miten asiat täytyy hoitaa. Kyse voi olla myös rahansäästöstä, sillä ammattilaiselta papereiden ja numeroiden pyörittely sujuu leikiten.

Y-tunnus tuo luottamusta. Kuluttajat asioivat mieluummin yrityksen kuin yksityishenkilön kanssa. Tällöin esimerkiksi kuluttajansuoja on korkeampi kuin yksityishenkilön kanssa tehtävässä kaupassa.

Brändityö alkaa ensimetreillä. Yrityksen perustaminen on osa brändin rakentamista. Esimerkiksi Taikakepparin menestyksen taustalla on y-tunnuksen mukanaan tuoma vakuuttavuus, Virva Klaasio uskoo.