Talous

Mitä tehdä, kun asiakas ei maksa?

Mitä tehdä, kun asiakas ei maksa?

Pienyrittäjän on välillä pakko kirjata asiakkaiden ostokset luottotappioihin. Lue vinkit saatavien perimiseen.

|

Maksamattomat laskut aiheuttavat luottotappioita ja ovat iso ongelma yrityksille.
Pitkät maksuehdot tuovat omat haasteensa, mutta jos asiakas jättää laskun maksamatta, pienyrittäjän on turvauduttava perintätoimistoon ja toivottava, että perintätoimiston kirje herättää maksuhalun.

Käsityötarvikkeita myyvä Heidi (nimi muutettu) kertoo joutuvansa turvautumaan perintään usein. Hänen mukaansa erityisesti verkkokaupan asiakkaat ovat holtittomia hoitamaan laskujaan.

– Perittävät summat vaihtelevat kymmenen ja 150 euron välillä. Paras keino välttyä tällaiselta olisi, jos en myisi laskulla lainkaan, mutta se tekee kokonaismyyntiin selvän piikin alaspäin, Heidi kertoo.

Suuret, maksamatta jääneet summat ovat säikäyttäneet verkkokauppayrittäjän niin, että hän on rajoittanut laskulla myymistä.

– Yli 50 euron arvoiset ostokset saa nykyisin vain ennakkolaskulla. Lisäksi edellisen laskun täytyy olla maksettuna ennen kuin toimitan seuraavat tuotteet.

Räikeimmät tapaukset ovat silti osuneet kohdalle kasvokkain.

– Tuttavani osti tuotteita laskulla ja jätti ne lopulta maksamatta. Kun kyselin perään, hän vetosi tunteisiin ja siihen, että rahat ovat loppu. Venytin tilannetta, kunnes minun oli lopulta pakko siirtää asia perintätoimistolle. Tuttava lakkasi vastaamasta yhteydenottoihin enkä koskaan saanut rahojani. Lopulta perintätoimisto käski merkitsemään rahat luottotappioiksi.

Yleensä perintätoimistosta on kuitenkin ollut apua laskujen perimisessä.

– Perintätoimiston lasku on sen verran virallinen, että asia ratkeaa usein helposti.

– Olen oppinut myös tulkitsemaan asiakkaan käytöstä: usein tietynlainen tapa käyttäytyä ostohetkellä kertoo tämän tavasta hoitaa laskut, yrittäjä kertoo.

Reagoi nopeasti

Perintätoimisto Intrum Justitian myyntijohtajan Juha Iskalan mukaan jopa kymmenillä tuhansilla yrityksillä olisi parantamisen siinä, miten ne reagoivat myöhästyneisiin laskuihin.

– Yrittäjän kiireet kohdistuvat muihin asioihin, joten usein ajatellaan, että asiakas maksaa kyllä joskus. Moni pelkää myös asiakassuhteen puolesta varsinkin silloin, kun kyse on suurista summista.

Iskala kehottaa toimimaan mahdollisimman pian eli pitää katse kassassa.

– Moni yrittäjä reagoi kahden viikon kuluessa, mutta valitettavan monessa yrityksessä asiat roikkuvat ja reskontrassa saattaa näkyä jopa 30–90 päivää vanhoja saatavia.

Iskalan mukaan ongelmia on varsinkin B2B-puolella: yhä useampi suuryritys käyttää pk-yrityksiä eräänlaisina pankkeina.

– Lain mukaan yli 30 päivän maksuehtoja ei saa enää käyttää, mutta käytännössä lakimuutos ei näy yritysten toiminnassa, koska pidemmistä maksuajoista voidaan kuitenkin erikseen sopia. Monesti jo pelkät sopimusehdot luetellaan sellaisiksi, ettei pienyrittäjällä ole muuta mahdollisuutta kuin totella.

Pienyrittäjän ei tarvitse kuitenkaan taipua mihin tahansa, vaikka alussa tuntuisi, ettei maksuviiveisiin voi vaikuttaa. Myös suurelle yritykselle voi lähettää perintäkirjeen.

Iskala huomauttaa, että tehokkain keino saada maksamatta jääneet rahat toiselta yritykseltä on trattaperintä. Tratta on maksuvaatimus, jonka tehokkuus perustuu julkisuusuhkaan. Maksamattomasta tratasta aiheutuu merkintä velallisyrityksen luottotietoihin.

– Suurin osa yrityksistä maksaa tratan uhatessa laskunsa. Tratta on nopea, edullinen ja tuloksekas keino, eikä se aiheuta velkojalle paljon kuluja.

Saapumatta jättäminen riesana

Monelle yritykselle koituu aitoa haittaa myös siitä, kun asiakkaat jättävät saapumatta paikalle.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusjohtajan ja pk-asiamiehen Veli-Matti Aittoniemen mukaan yhä useampi ravintolaan tehty pöytävaraus jätetään lunastamatta.

– Ongelma ilmaantui muutama vuosi sitten nettivarausten yleistyessä. Jostain syystä asiakkaat eivät tunnu kokevan nettivarausta yhtä sitovaksi kuin puhelimessa tehtyä varausta.

Aittoniemi sanoo tilanteen olevan usein pahin juhlapyhinä ja viikonloppuina.

– Olen kuullut tapauksesta, jossa vappuna Helsingin keskustassa sijaitsevaan ravintolaan pöytävarauksen tehneistä seurueista viidennes jätti saapumatta.

Ravintolan voi olla hankala periä rahoja asiakkaalta, ellei se ole ilmoittanut selkeästi peruutusehdoista etukäteen. Osa ravintoloista on ratkaissut asian siten, etteivät ne ota lainkaan pöytävarauksia. Osa vaatii pöytävarauksen tekoon toimivan luottokortin.

– Majoituspuolella tällainen menettely on erittäin toimiva, mutta se ei sovi sellaisenaan kaikille ravintola-alan yrityksille.

Aittoniemen mukaan on mahdotonta sanoa, paljonko ilmiö vähentää myyntiä alalla.

– Suurimmat vaikutukset sillä on isoissa kaupungeissa, joissa ravintoloita on paljon.

Asiakasrekisteri pitää aisoissa

Hiusyrittäjien puheenjohtaja Monica Paavilainen kertoo, että hiusalalla ongelma on vähentynyt viime vuosina. Ennen moni yksinkertaisesti unohti perua varmaansa ajan.

– Ilmiön väheneminen johtuu ainakin osittain siitä, että suurin osa hiusalan yrityksistä käyttää sähköisiä ajanvaraus- ja kassajärjestelmiä sekä asiakasrekistereitä. Useimmissa yrityksissä aikaa ei voi varata, ellei jätä yhteystietojaan.

Esimerkiksi Paavilaisen yrityksen ajanvarausjärjestelmä myös lähettää asiakkaalle tekstiviestimuistutuksen päivää ennen varattua aikaa.

Silloin tällöin asiakas jättää silti saapumatta. Näissä tilanteissa hiusyrittäjän on useimmiten vaikea saada rahojaan.

– Jälkikäteen ei voi lähettää laskua, jos asiakas ei ole tiennyt, että aika täytyy perua ajoissa. Kampaamossa peruutusehtojen kannattaa olla näkyvästi esillä sekä liikkeessä että yrityksen verkkosivuilla.

Paavilainen huomauttaa, että sovittelu on aina tapauskohtausta.

– Joskus asiakkaalle on aidosti voinut sattua jotain. Tulonmenetykset harmittavat silti. Yrittäjälle aiheutuu isoja tappioita varsinkin suurempien projektien kuten hääkampausten peruuntuessa äkillisesti. Sellaisten kanssa suosittelen suosimaan käytäntöä, jossa asiakas maksaa osan palvelusta etukäteen.