Talous

Tapio Peltomaki

Haaste yrittäjille: Käännä katse eteenpäin

Kumpaa seuraat aktiivisemmin: uutisia vai yrityksesi talouslukuja? kysyy Turun Tilikeskus-Yhtiöiden Tapio Peltomäki.

|

Maailma menee vikkelästi eteenpäin. Jos yritys haluaa pysyä vauhdissa mukana, kannattaa kaikki tarjolla olevat mahdollisuudet hyödyntää.
Pikkuisen tuntuu vieläkin siltä, että kun on rahaa kassassa ja laskut on maksettu, yritystoiminnan ajatellaan menevän hyvin. Mutta onko yrittäjällä silloin riittävää kokonaiskuvaa? Täytyy muistaa, että kirjanpito on aina peruutuspeiliin katsomista – mennyttä, jolle ei voi enää mitään. Tärkeämpää on kääntää katse tulevaisuuteen.

Kun ajatellaan itse kunkin käyttäytymistä, niin minä en esimerkiksi enää katso uutisia televisiosta niin kuin vielä muutama vuosi sitten. Olen online uutis- ja tietovirrassa käytännössä koko ajan jollakin mobiililaitteella. Miksi omasta yritystoiminnasta ei otettaisiin samalla tapaa ajantasaista tietoa ulos?

Vuodenvaihde on hyvä hetki haastaa yrittäjät ottamaan ajantasaisen tiedon haltuun. Tee se ensi vuonna. Voin vakuuttaa, että yrityksesi hyötyy, kun liiketoiminnasta on hyvä kokonaiskuva ja päivittäinen tilanne on hanskassa.

Olen ollut yrittäjänä toistakymmentä vuotta. Aikaisemmin keräsin itsekin yksittäisiä signaaleja sieltä täältä: katsoin pankkitilit, laskutukset, myyntisaatavat ja ostovelat. Minulla oli hyvä tuntuma, miten yhtiölle menee. Taloushallinnon sähköisten järjestelmien avulla olen kuitenkin oppinut katsomaan kokonaisuuksia. Sen ansiosta reagointinopeus erilaisiin asioihin on parantunut huomattavasti. On iso etu, kun päivittäisen tilanteen voi nähdä yhdellä ruudun vilkaisulla. Ajantasainen tieto helpottaa myös päätöksentekoa.

Pelkkä asianosaaminen ei enää riitä tilitoimistoalalla. Se on edelleen iso juttu, mutta sen lisäksi pitää osata sähköiset järjestelmät ja toimia asiakkaiden kanssa uudella tavalla. Olemme Tilikeskus-Yhtiöissä laittaneet päättyvänä vuonna paljon aika- ja rahapanoksia nimenomaan siihen, että olemme jumpanneet näitä asioita henkilökunnan kanssa.

Asiakkaat haastavat meitä hyvällä tavalla. Kun numerot näyttävät jotakin, meidän on pystyttävä kertomaan, mitä sitten. Meistä on tultava ennakoivampia, ja meidänkin on katsottava eteenpäin.

Kun mietin henkilökohtaista kehittämiskohdetta ensi vuodelle, ensimmäisenä tuli mieleen vastuun antaminen toisille. Siinä voi aina parantaa, lopullinen tavoitehan on tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Millaisen haasteen sinä heität itsellesi ja yrityksellesi?

Kirjoittaja Tapio Peltomäki on Turun Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja ja toimitusjohtaja.