Talous

H-hetki käsillä: Nämä laitteet revitään kohta käsistä

H-hetki käsillä: Nämä laitteet revitään kohta käsistä

Legendaarinen yrittäjä saa aurinkoenergialla reippaan tuoton.

|

Kuutostien suositun taukopaikan Pukaron Paronin katolle asennettiin runsas vuosi sitten 202 aurinkopaneelia, jotka tuottavat enimmillään 50,5 kilowattia sähköä.
Yrittäjä Hannu Kohtaniemi kertoo, että järjestelmä on toiminut juuri niin kuin pitääkin.

”Mitään ei ole tarvinnut tehdä. Paneelit toimivat katolla hiljaa itsekseen.”

Järjestelmään kuuluvien mittareiden avulla Kohtaniemi pystyy seuraamaan tarkasti kuinka paljon paneelit tuottavat sähköä.

”Sähköä on tullut vähintään se määrä mitä laskelmissa arvioitiin. Koska käytämme kaiken tuottamamme sähkön itse, aurinkosähkö on meille erittäin kannattavaa. Saamme vähintään kahdeksan prosentin tuoton investoinnille.”

Kohtaniemi suosittelee aurinkosähköä suoralta kädeltä myös muille yrittäjille.

”Ei kannattaisi edes miettiä vaan hankkia aurinkopaneelit saman tien.”

Hannu Kohtaniemi ei ole ainoa aurinkoenergiasta innostunut yrittäjä. Lappeenrantalainen maahantuoja ja järjestelmätoimittaja GreenEnergy Finland on lyhyessä ajassa asentanut aurinkopaneelit kymmenien yritysten katolle.

”Suurin yksittäinen asiakaskuntamme koostuu tällä hetkellä yritysasiakkaista. Yritykset saavat aurinkoenergiasta 7-9 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle. Parhaimmillaan tuotto on ollut kymmenen prosenttia”, sanoo GreenEnergy Finlandin toimitusjohtaja Miko Huomo.

Kasvu on alkanut

Aurinkovoiman kysyntä kasvaa nyt Suomessa erittäin nopeasti.

Alan vahva kasvu näkyy myös GreenEnergy Finlandin myyntiluvuissa. Yritys aloitti toimintansa 2011, toden teolla 2013. Vuonna 2015 liikevaihto oli jo kolme miljoonaa euroa. Tälle vuodelle Huomo ennakoi 6,6 miljoonan euron liikevaihtoa. Työntekijöitä on 25, joukossa viisi tekniikan tohtoria.

Suomen Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen johtaja Esa Tiainen arvioi, että aurinkoenergia on samassa tilanteessa kuin ilmalämpöpumput reilut kymmenen vuotta sitten: eksponentiaalinen kasvu on alkamassa.

Kasvua ajaa laitteistojen hinnan halpeneminen. Erityisesti aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet massatuotannon ansiosta.

Karkeasti laskien aurinkopaneelit muodostavat noin puolet investointikustannuksista. Loppu koostuu työkustannuksista ja tehoelektroniikasta, joka muuntaa aurinkopaneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi.

Verkosta ostettavan sähkön hinnassa on noin kolmasosa tuotantokustannusta, kolmasosa siirtomaksua ja kolmasosa veroa. Aurinkosähkön tuottajan kustannuksista putoaa siis pois kaksi kolmasosaa.

Mikäli EU purkaa suunnitellusti Aasiassa valmistetuille paneeleille asetetut tullit ensi vuonna, aurinkoenergian kilpailukyky paranee entisestään

Edullisinta, jos käyttää itse

Aurinkopaneelit osataan nykyisin asentaa käytännössä mihin tahansa kiinteistöön.

”Aurinkoenergia sopii kaikille yrityksille, joilla on sähköenergian kulutusta ja vapaata kattopintaa. Suurin osa yrityskiinteistöistä on tasakattoisia. Tasakatto mahdollistaa suuntauksen mihin tahansa”, Miko Huomo sanoo.

Aurinkovoima on edullisinta, jos yritys pystyy kuluttamaan kaiken tuottamansa sähkön. Aurinkopaneeleista hyötyvät myös yritykset, joilla on kesäaikana paljon sähkönkulutusta. Näitä ovat esimerkiksi kaupat, huoltoasemat ja kauppakeskukset, joissa on paljon kylmälaitteita.

Mitä isompi laitteisto, sitä pienemmäksi kustannus saatavaa tehoa kohden tulee.

”Mutta jo pieni, muutaman kilowatin laitteistokin tuo investointikustannukset takaisin 10-15 vuodessa. Kun olet kerran asentanut aurinkopaneelit, tiedät sähkön hinnan 20-30 vuotta eteenpäin”, Esa Tiainen kertoo.

Sähköä voi myös myydä sähköverkkoon.

”Voimayhtiöt suhtautuvat asiaan positiivisesti. Myös rakennusvalvonnassa on menty parempaan suuntaan. Pääkaupunkiseudulla ei vaadita enää minkäänlaisia toimenpideilmoituksia. Muuallakin ilmoitusten vaatiminen ovat vähenemään päin.”

3 x aurinkoenergia

Yhden kilowatin aurinkopaneeleista saa vuodessa 1 000 kWh sähköä.

Kilowatti vaatii kuusi neliömetriä paneeleja.

Yhden kilowatin tuottavat paneelit maksavat asennuksineen noin 1 500 euroa.