Laki ja sopimukset

Yksi ala kovan sääntelyn uhrina: Pientä helpotusta luvassa

Yksi ala kovan sääntelyn uhrina: Pientä helpotusta luvassa

Suomalaista ravintolayrittäjää ympäröi lupa-, laki- ja sääntelyviidakko, josta ei tahdo selvää saada. Helpotusta sääntelyyn tuo alkoholilain uudistus.

|

20 vuotta sitten ravintola-alaa koskeva lainsäädäntö pysyi hyvin yhden juristin päässä. Nyt meitä on viisi palvelujuristia emmekä me pysty samaan edes yhdessä. Ja kenen tahansa pk-yrittäjän pitäisi selvitä urakasta omin voimin”, puuskahtaa pitkän linjan juristi, MaRa:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.
Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja jätti viime vuodan lopulle TEM:n johtamalle ministeriöiden yhteiselle työryhmälle ehdotuksen kymmenestä tärkeimmästä toimenpiteestä, joilla sääntelyä voisi vähentää. Myös alan yrittäjät ovat tuskailleet turhan sääntelyn aiheuttamista vaikeuksista.

”Iso työ tehtiin, mutta kaikkia ongelmia ei varmasti ole vieläkään löydetty tai tunnistettu.”

Suuri osa Aittoniemen työajasta kuluu palavereissa eri ministeriöissä. Nyt on painettava eteenpäin, sillä hallitus on tunnetusti luvannut keventää sääntelyä.

Pikkutarkkaa tulkintaa

Suuri osa ravintoloiden toimintaa rajoittavista säännöksistä kohdistuu elintarvikkeiden käsittelyyn, rakentamiseen ja alkoholin myyntiin.

”Alkoholilain uudistuksesta on tulossa 10-20 käytännöllistä kevennystä. Pikkutarkat anniskelumääräykset poistuvat. Lisäksi jokaisessa ravintolassa ei ole jatkossa pakko olla korkeasti koulutettua vastaavaa hoitajaa. Se auttaa pieniä pk-yrityksiä ja monia merkittäviä matkailualueita, joilla on vaikea löytää pätevyysvaatimukset täyttävää henkilöä.”

Rakentamisen sääntelyssä ongelmat eivät ole niinkään itse lainsäädännössä, vaan sen pikkutarkassa tulkinnassa.

”Rakentamisessa raskaus syntyy kunnallisesta nipottamisesta. Ihan kelvollisestakin pykälästä saa hankalan, jos niin halutaan.”

Luvat yhdellä hakemuksella

Säännösten vähentämisen ohella Aittoniemi peräänkuuluttaa nykyistä yksinkertaisempaa lupa- ja ilmoitusmenettelyä ja uusia digitaalisia palveluja.

”Kun ravintola haluaa järjestää kesäjuhlat torilla, sen pitää jättää kolme erilaista ilmoitusta ja hakea lisäksi yksi erillinen lupa. Yksi perusilmoitus kahden viikon ilmoitusajalla keventäisi hallinnollista työtä merkittävästi.”

”Nyt jokaisella viranomaisella on oma palvelu, mihin ilmoitukset pitää jättää. Tarvitsemme yhteisen ja yhtenäisen digitaalisen palveluväylän, johon jätetty ilmoitus tavoittaisi kaikki viranomaiset yhdellä kertaa. En näe yhtään syytä etteikö näin voisi tehdä.”

Asenteet uusiksi!

Vielä on jäljellä kaikkein vaikeimmin muutettava kohde: viranomaisten asenne.

”Viranomaisten pitäisi mahdollistaa yritystoimintaa eikä pyrkiä valvomaan jokaisen määräyksen pilkuntarkkaa noudattamista. Tällä muutoksella saataisiin esimerkiksi rakentamisessa paljon aikaan.”

Aittoniemen mukaan asennemuutosta pitää vaatia juuri nyt, koska suuri osa virkamiehistä on jäämässä eläkkeelle ja uusia työntekijöitä tulee tilalle.

”Kun virkakoneisto uudistuu, on tärkeää mihin asenteeseen uudet virkamiehet kasvatetaan. Ottaa joka tapauksessa oman aikansa ajaa koneistoon uudenlainen tapa ajatella. En tiedä, onnistuuko muutos, mutta kyllä sitä pitää yrittää.”

Helsinki opastaa chatissa

Helsingin kaupungin ympäristökeskus opastaa yrittäjiä elintarvikeasioissa uudella chat-palvelulla. Kysyä voi esimerkiksi kahvilan perustamiseen, omavalvontaan tai ulkomyynti-ilmoituksiin liittyvistä asioista. Vastaamassa ovat ympäristökeskuksen elintarvike- ja terveystarkastajat.

Chat on auki arkisin klo 9–12. Neuvontapalvelut-sivu:

www.hel.fi/www/ymk/fi/ Ymparistokeskus+palvelee/ Neuvontapalvelut/