Laki ja sopimukset

Väärää tietoa – Tulorekisteri helpottaa yrittäjien elämää

Väärää tietoa – Tulorekisteri helpottaa yrittäjien elämää

Taloushallintoliiton puheenjohtaja Vuokko Mäkinen tyrmää väitteet uuden tulorekisterin byrokratiaa ja yritysten velvoitteita lisäävistä vaikutuksista.

|

Taloushallintoliiton puheenjohtaja Vuokko Mäkinen ihmettelee miksi tulorekisterin valmistelussa alusta asti mukana ollut Elinkeinoelämän keskusliitto EK on juuri nyt ilmaissut pettymyksensä lähes valmiiseen hankkeeseen.
Tulorekisteri ei ensinnäkään ole byrokraattinen ja kallis, oikoo Mäkinen EK:n väitteitä.

”Tulorekisteri on tehty vähentämään byrokratiaa ja helpottamaan raportointia. Yritykset ilmoittavat palkkatiedot vain yhteen paikkaan, josta kaikki viranomaiset saavat ne käyttöönsä.”

”Todellisuudessa byrokratia helpottuu. Työnantajan hallinnollista taakkaa voidaan tulorekisterin avulla keventää huomattavasti.”

Tulorekisteristä koituvat kustannukset Mäkinen näkee investointina tulevaisuuteen.

”Joskus pitää satsata rahaa, että tulevaisuudessa säästetään. Tulorekisteristä koituu lopulta merkittäviä säästöjä julkishallinnolle, vakuutusyhtiöille ja yrityksille.”

Tiedot pitää kerätä jo nyt

Puheita ylimääräisestä tiedonkeruusta Mäkinen pitää täysin perusteettomina.

”EK:n antamien lausuntojen pahin virhe on se, että työnantajan pakotettaisiin antamaan kohtuuttoman suuri määrä yksityiskohtaisia tietoja tulorekisteriin jokaisen palkanmaksun yhteydessä.”

”Kyse on nyt tiedosta, jota yrityksen on jo muutoinkin pakko kerätä olemassa olevien työnantajavelvoitteidensa takia. Tiedot palkan maksusta, lomakertymistä, ylitöistä ja sairauspoissaoloista on pakko kerätä joka tapauksessa.”

EK:n mukaan pienien yrityksien palkanmaksujärjestelmissä ei ole tietoa esimerkiksi palkallisista ja palkattomista poissaoloista. Mäkinen kummeksuu väitettä.

”Pakkohan yrityksen on kerätä nämä tiedot. Yritys ei voi maksaa palkkaa ellei se tiedä mitkä poissaolot ovat palkallisia, mitkä palkattomia.”

Taustalla lakiuudistus

Mäkinen arvioi, että EK jarruttaa nyt tulorekisteriuudistusta tietoisesti ajaakseen haluamiaan muutoksia sosiaalilainsäädäntöön.

”EK hankaa vastaan, kunnes sosiaalilainsäädäntöä lähdetään muuttamaan. Me kaikki tiedämme miten vaikeaa näiden lakien muuttaminen on, kun se tehdään kolmikannassa. Tulorekisteriä ei kuitenkaan saa sotkea tähän keskusteluun. Se on hyvä hanke, josta hyötyvät kaikki.”

Mäkinen on varma, että tulorekisteri tekisi tietojen toimittamisesta eteenpäin nykyistä selkeämpää ja suoraviivaisempaa.

”Yksi rekisteri ja yksi standardoitu tapa hoitaa raportointia helpottaisivat asiointia välittömästi”, Mäkinen huomauttaa.

EK on huolissaan erityisesti pienten yritysten resurssien riittävyydestä. Mäkinen muistuttaa, että suurin osa pienistä yrityksistä ei suinkaan kerää tietoja itse.

”Tilitoimistokenttä hoitaa jo nyt suurimman osan pienten yritysten palkanmaksusta. Kun tiedot kootaan kaikista yrityksistä lähtökohtaisesti oikein ja yhdellä ainoalla tavalla, tilitoimistot voivat kehittää uusia kevyitä ratkaisuja tiedon keruuseen ja raportointiin.”