Laki ja sopimukset

Tupakkalain outo sivujuonne: Maksut uhkaavat nousta moninkertaiseksi

Tupakkalain outo sivujuonne: Maksut uhkaavat nousta moninkertaiseksi

Uudet valvontamaksut astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Kukaan ei tiedä, minkälainen lasku tulee.

|

Uusi tupakkalaki aiheuttaa epätietoisuutta tuhansissa ravintola-alan yrityksissä.
Kysymyksiä tulevasta herättävät uudet tupakkatuotteiden myyntipisteiden valvontamaksut, joista yrityksillä ei ole mitään tietoa. Kuntien perimät maksut ovat joka tapauksessa moninkertaistumassa.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan lakimies Kai Massa ihmettelee niin ikään syntynyttä tilannetta. Kunnat voivat periä uusia korotettuja maksuja jo tammikuusta alkaen.

”Valvontamaksu perustuu myyntipisteiden lukumäärään. Tähän saakka kunnat ovat perineet todellisiin valvontakustannuksiin pohjautuvaa maksua. Esimerkiksi Helsingissä yhden myyntipisteen valvontamaksu on ollut 125 euroa vuodessa. Jatkossa maksu voi olla jopa 500 euroa yhdestä myyntipisteestä”, Massa kertoo.

Hänen mukaansa yritysten pitää saada nopeasti tietää uudet hinnat, jokaisessa kunnassa. Pahimmillaan kymmenen myyntipisteen toimipaikka joutuisi pulittamaan valvontamaksuja 5 000 euroa vuodessa.

Valvontamaksut koskevat kaikkia tupakkatuotteita myyviä yrityksiä, mutta varsinkin ravintoloille summat ovat suuret. Tammikuu maksukuukautena aiheuttaa muutenkin ongelmia. Se on yksi hiljaisimmista myyntikuukausista eli suuri osa ravintoloista tekee miinusmerkkisen tuloksen.

”Tasot ovat kohtuuttomia ja isommissa paikoissa vaikutukset ovat dramaattiset. On hyvä kysymys pohtia, mikä on järkevää valvontaa.”

Massa uskoo, että moni ravintolayritys miettii vakavasti tupakkatuotteiden myynnin lopettamista.

”Tähän asti tupakkatuotteita on myyty asiakkaiden toivomuksesta. Tässä on varmasti tarkoituksena taivuttaa myyjiä luopumaan tuotteista.”

Sääntelyä ja tulkintoja

MaRaan on tullut yrittäjiltä tiedusteluja myös viranomaistulkinnoista.

Yhteydenottojen perusteella osa viranomaisista on tulkinnut tupakkalakia siten, että esimerkiksi baaritiskin takana oleva kassakone olisi myyntipiste. Jos kassakoneita on baaritiskillä neljä, olisi myyntipisteitäkin neljä.

”Tällainen tulkinta on vastoin tupakkalakia eikä sitä voi hyväksyä. Yksittäiset tarkastajat ovat voineet ajatella asioita eri lailla. Valvira on antanut kuitenkin selvän ohjeen. Baaritiski lasketaan yhdeksi asiakaspalvelupisteeksi, mutta kassakonetta ei”, Massa korostaa.

Ravintola-ala on aiemminkin kritisoinut sääntelyä, joka aiheuttaa yrityksille lisää työtä ja ylimääräisiä kustannuksia.

Tällä hetkellä yritykset odottavat, että lakiesitys uudesta alkoholilaista saadaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Laki pitäisi saada eduskuntaan vuoden loppuun mennessä. Silloin se ehtisi astua voimaan ennen ensi kesää.

Erilaisten kesätapahtumien järjestäjien täytyy tietää hyvissä ajoin, miten anniskelualue eristetään jatkossa. Aiheesta lisää löytyy täältä.

Fakta: Mikä tupakkalaki?

Uusi tupakkalaki astui voimaan maanantaina 15. elokuuta.

Laissa kielletään muun muassa erilaiset tuoksut ja maut tupakkatuotteissa siirtymäajan jälkeen. Myös autossa tupakoiminen on kielletty, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Lisäksi askeihin tulee kuvavaroituksia ja taloyhtiö voi puuttua parveketupakointiin helpommin. Sähkösavukkeitakin kohdellaan kuin muita tupakkatuotteita ja tupakointikiellot koskevat myös sähkösavukkeen käyttämistä.

Kuntien perimät myyntipisteiden mäarään perustuvat valvontamaksut nousevat 1. tammikuuta alkaen. Esimerkiksi Helsingissä yhden myyntipisteen maksu on ollut 120 euroa. Jos myyntipisteitä on useita, maksuun on lisätty muutama kymppi lisää.

Jatkossa valvontamaksujen kustannusperusteisuus poistuu. Kunnat voivat periä valvontamaksuja enintään 500 euroa vuodessa myyntipisteeltä. Jos myyntipisteitä on kymmenen, myyntipaikan valvontamaksu voi kohota jopa 5 000 euroon.