Laki ja sopimukset

Veli-Matti Aittoniemi

Missä viipyy alkoholilain uudistus?

Tuhannet yritykset odottavat, että laki astuu voimaan ennen kesää 2017.

|

Valmisteilla oleva alkoholilain uudistus tulee olemaan merkittävä parannus arkipäivän ravintolatyössä eli tuhansissa yrityksissä.  Moni turha säännös on poistumassa, ja ravintoloiden toiminta muuttuu monelta osin nykyistä joustavammaksi.
Alkoholilain uudistuksen pohjaesitys on ollut valmiina jo pitkään. Alkuun näyttikin siltä, että valmistelu etenee rivakasti ja eduskunta saa lain käsittelyynsä vielä syksyn aikana.

Sitten laki alkoi viipyä. Hallituksen oli selvästi vaikea saada aikaan yhteinen esitys siitä, mitä vähittäismyymälöissä saa myydä. Lopulta raja vedettiin 5,5 prosenttiin. Samalla poistettiin rajoitus, jonka mukaan vähittäiskaupoissa saa myydä vain käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ruokakauppojen hyllyt avautuivat Hartwallin lonkerolle ja vahvoille oluille.

Nyt juhannus on jo ovella eikä uudesta laista ole vielä nähty yhtään valmista pykälää. Lakiuudistuksen aikataulu venyy, mutta kuinka paljon, sitä me emme tiedä.

Ravintola-alan kannalta aikataulun venyminen on harmilista.

Lakiesityksen viimeiset linjaukset olivat poliittisesti vaikeita ja ovat vieneet aikaa. Mutta mikä lain valmistelua nyt viivyttää? Oma arvaukseni on, että sosiaali- ja terveysministeriö ei ollut valmistautunut siihen, että ravintolat saavat alkoholin ulosmyyntioikeuden.

Uudistusta koskevia pykäliä ei ole helppo kirjoittaa. Tarkoitus ei varmaankaan ole, että oluttuoppeja voisi myydä puistonpenkeille vietäväksi. Todennäköisesti ravintolat saavat myydä alkoholia suljetuissa pakkauksissa samoina aikoina kuin ruokakaupatkin.

Yhtä kaikki, laki pitää säätää niin, että myynti voidaan hoitaa sujuvasti eikä sekaannuksia esimerkiksi anniskelualueen rajoista tule. Lisäksi pitää varmistaa, että laki on perustuslain mukainen.

Ravintola-ala odottaa nyt, että lakiesitys saataisiin valmiiksi mahdollisimman aikaisin syksyllä. Silloin laki saataisiin eduskuntaan vuoden loppuun mennessä ja se voisi astua voimaan ensi kesään mennessä. Silloin esimerkiksi kesätapahtumien järjestäjät tietäisivät pitääkö anniskelualue eristää aidalla vai voiko rajauksen tehdä kevyemmin.

Ja olisihan se kiva elää jo ensi kesä helpommassa maailmassa.