Laki ja sopimukset

Laki muuttui – Yrittäjien suhtautuminen yllätti  

Laki muuttui – Yrittäjien suhtautuminen yllätti  

Vapaaehtoisten työtapaturmavakuutusten perusteella maksettava korvaus määräytyy nyt Yel-työtulon mukaan.

|

Vuodenvaihteessa voimaan astunut uudistettu tapaturmavakuutuslaki on saanut yrittäjiltä positiivista palautetta.
“Laki on varsin selkeä. Epätietoisuutta lain sisällöstä ei ole hirveästi esiintynyt. Se on yllättänyt meidätkin positiivisesti”, sanoo osastopäällikkö Leena Nurmilaukas Fenniasta.

Hänen mukaansa lakiuudistuksen tärkein muutos koskee yrittäjän asemaa, joka on nyt aiempaa selkeämpi. Yrittäjät ovat jatkossa sekä eläke- että tapaturmavakuutuksissa samassa asemassa.

Tapaturmavakuuttaminen on kaikille Yel-vakuutetuille yrittäjille vapaaehtoista. Vapaaehtoisten vakuutusten vakuutusmaksun sekä ansionmenetyskorvauksen perustana on yrittäjän eläkelain mukainen vahvistettu Yel-työtulo.

”Yrittäjien on ymmärrettävä mikä on oman Yel-työtulon riittävä määrä. Edelleen on liikaa yrittäjiä, joilla on aivan alimitoitettu työtulo. Se heijastuu ikävällä tavalla yrittäjän koko sosiaaliturvan tasoon.”

Tapaturmia ei mietitä

Nurmilaukas tietää, että osalla yrittäjistä tapaturmavakuutusten päivittäminen tahtoo jäädä kiireellisten töiden jalkoihin.

”Nämä henkilövakuuttamisen asiat tuntuvat usein olevan monen yrittäjän omalla listalla aika alhaalla. Ne vaativat hieman herättelyä ja asiantuntijan esittämiä perusteluja.”

Esimerkiksi Fennia aloitti oman valmistautumisensa lakiuudistukseen jo viime vuoden puolella.

”Koulutimme omaa porukkaa ja tiedotimme muutoksesta asiakkaillemme. Kyseessä oli iso uudistus, mutta se sujui lopulta hyvin. Meille tärkeää on, ettei muutos aiheuta väliinputoamisia eli turvan ulkopuolelle jäämistä ainakaan meidän omista toimenpiteistämme tai laiminlyönneistämme johtuen.”

Työntekijän asema ei lakiuudistuksessa muuttunut.

”Konkreettisin muutos koskee lyhentyneitä käsittelyaikoja ja siten nopeampaa päätöstä omassa vahinkoasiassa”, Nurmilaukas sanoo.

Uudesta laista ilmenee aiempaa paremmin mikä on tapaturma, mitä korvataan ja millä perusteella. Työntekijällä on edelleen velvollisuus ilmoittaa vahingosta työnantajalle viipymättä.