Laki ja sopimukset

Kiinnitä huomiota – vuokrasopimukset yrittäjien riesana

Kiinnitä huomiota – vuokrasopimukset yrittäjien riesana

Vuokrasopimuksessa voi sopia esimerkiksi vuokranalennuksesta julkisivuremontin varalle.

|

Yrittäjän on syytä paneutua huolella liiketilojen vuokrasopimuksiin, kuten myös muihin sopimuksiin.
Sopimuksen sisällöllä on merkitystä varsinkin tilanteissa, jotka tulevat ikävinä yllätyksinä. Näin kävi esimerkiksi Espoon Matinkylässä sijaitsevassa kauppakeskus Ison Omenassa.

Kauppakeskuksen K-citymarketin kauppias Toni Pokela on harmissaan Länsimetron viivästymisestä. Hänen oli tarkoitus avata K-market uuteen liityntäbussiterminaaliin elokuussa. Sen ja muiden liikkeiden avaaminen kuitenkin siirtyi jonnekin ensi vuodelle, kun metro ei vielä aloittanutkaan liikennöintiä.

Yrittäjät joutuvat elämään nyt epätietoisuudessa. Pokela kertoo, että vuokranantajan kanssa asiasta on onneksi hyvä yhteisymmärrys.

– Vuokranantajan kanssa keskustelut ovat olleet rakentavia. He ovat samalla tavalla kärsijöitä.

Länsimetron tiedotukseen kauppias sen sijaan on erittäin pettynyt.

– Haasteellisinta on, ettei aikataulusta ole mitään tietoa. Käsittämätöntä, ettei heillä ole vastuuta tiedottaa, missä mennään. Me yrittäjät olemme lehtitietojen varassa.

Pokela ehti rekrytoida kauppaan toistakymmentä työntekijää ennen kuin metron viivästymisestä kerrottiin kesällä. Osa heistä on sijoitettu nyt Pokelan K-Citymarketiin, kun taas osa on toistaiseksi hänen kollegoidensa muissa kaupoissa.

– Kesällä olimme siinä käsityksessä, että metro alkaisi liikennöidä tammikuussa. Henkilöstön osalta saatiin sovittua järjestelyt loppuvuodeksi. Nyt mietimme niitä ensi vuodelle. Ratkaisuja on vaikea tehdä.

Mieti, mihin sitoudut

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Marko Silen kehottaa yrittäjiä tekemään huolellisen riskikartoituksen yhtä lailla uuden liiketoiminnan käynnistämisen kuin uuden liiketilan osalta. Riskeihin kannattaa varautua sopimuksilla.

Julkisuudessa on ollut esillä esimerkiksi tapauksia, joissa pienyrittäjät ovat olleet pettyneitä uuden kauppakeskuksen asiakasmääriin lupaavan alun jälkeen. Yritykset ovat ajautuneet vaikeuksiin, kun asiakkaita ei olekaan ollut.

Silen neuvoo harkitsemaan, miten pitkä määräaikainen vuokrasopimus on järkevää.

– Kannattaa miettiä, uskaltaako sitoutua vaikkapa kolmeksi–viideksi vuodeksi. Silloin on sidottu vuokrasopimukseen eikä siitä pääse kesken eroon, vaikkei pärjäisi liikepaikalla. Vuokranantajat toki haluavat tyypillisesti tehdä pitkiä sopimuksia.

Yrittäjä voi Silenin mukaan pyrkiä saamaan vuokrasopimukseen lausekkeen, jossa sovitaan tietty vuokranalennus, mikäli tietty riski tai haitta toteutuu.

Tyypillinen vuokranalennukseen oikeuttava tilanne on kiinteistössä alkava julkisivuremontti. Se voi pienentää kivijalassa liikettään pitävän myymälän asiakasvirrat moneksi kuukaudeksi.

Silen sanoo kiinteistöjen saneerausten olevan tavallinen aihe, josta vuokralaisella ja vuokranantajalla tulee kiistaa.

– Vuokrasopimuksissa on varauduttu näihin tilanteisiin aika harvoin. Laki antaa kuitenkin kohtuullisesti turvaa. Jos asiakkaiden pääsy liikkeeseen vaikeutuu tai osa tiloista on poissa käytöstä, on vuokralaisella oikeus vuokranalennukseen.

Silenin tuntuma on, että kiinteistön iso saneeraushanke kuitenkin antaa vain harvoin vuokralaiselle oikeuden purkaa vuokrasopimuksen. Tämä vaatisi hänen mukaansa sen, että tilojen käyttö estyy olennaisesti.

– Olisi hyvä jo vuokraamisvaiheessa tiedustella esimerkiksi mahdollisista tulevista remonteista ja kirjata niistä sopimukseen. Tuntuu siltä, ettei näistä asioista keskustella riittävästi.

Irtisanomisajalla on väliä

Vuokrasopimukset ovat yksi isoimpia ja jatkuvasti toistuvia kiistakysymyksiä Helsingin seudun kauppakamarin jäsenneuvonnassa. Kiistoja on etenkin remonteista ja irtisanomislausekkeista.

Toisinaan yrittäjät kohtaavat tilanteita, joissa kiinteistön omistaja haluaa tilat nopealla aikataululla muuhun käyttöön ja irtisanoo vuokrasopimukset.

Silen kehottaa kiinnittämään huomiota irtisanomislausekkeisiin ja irtisanomisajan pituuteen. Hänen mukaansa lausekkeet on monesti kirjattu vuokrasopimuksiin hyvin epämääräisesti. Vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen ilman syytä.

– Yrittäjän turva on pelkän irtisanomisajan varassa. Se voidaan sopia esimerkiksi vuoden mittaiseksi, mutta huonoimmillaan se voi olla vain kolmesta kuuteen kuukautta. Se on yrittäjälle lyhyt aika järjestää uudet tilat.